Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Marad a gyenge forint – így döntöttek Matolcsyék

Marad a gyenge forint – így döntöttek Matolcsyék

Tartósan meg kell barátkoznunk a 320-330 forintos euróval, a jegybanknak egyelőre nem érdeke a forint erősítése – ez szűrhető le az MNB keddi döntéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén 0,9 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot – a döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A kamatdöntést kísérő közleményben az MNB nem változtatott a kommunikációján, úgy tesz, mintha nem érdekelné a forint árfolyama, mivel annak inflációra gyakorolt hatása egyelőre csekély, más körülményekkel pedig a jegybanknak nem kell foglalkoznia.

A Monetáris Tanács szerint „a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik. Dinamikus gazdasági növekedés mellett az ország külső adóssága jelentősen csökkent, finanszírozási képessége tartósan magas. A fiskális folyamatok fenntarthatóak, a költségvetés hiánya alacsony, a GDP arányos államadósság folyamatosan zsugorodik. A devizaadósság aránya jelentősen csökkent. Az ősszel bevezetésre kerülő adósságfék-szabályozás elősegíti a lakáshitelezés egészséges szerkezetben történő, fenntartható növekedését” – írta az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájának „egyetlen horgonya az infláció” – szögezi le a Matolcsy György MNB-elnök vezette testület közleménye.

A jegybank szerint az olajár-változás átmeneti, inflációt emelő hatásainak kifutásával a három százalékos inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható. A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges – tehát eszük ágában sincs kamatot emelni vagy más módon szigorítani a hitelezési körülményeken. Ugyanakkor közlemény leszögezi, hogy a „jelenlegi nemzetközi volatilis környezet óvatosabb megközelítést igényel. A Monetáris Tanács a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítja az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges laza monetáris kondíciók fennmaradását.”

2018 júniusában ugyan az infláció 3,1 százalékra emelkedett, amit elsősorban az üzemanyagár növekedése magyaráz. Az inflációs alapfolyamatok a jegybanki várakozással összhangban alakultak. A nemzetközi turbulencia hatására az elmúlt hetekben a hazai pénzpiacokon is megemelkedett az „eszközárak volatilitása”, ugyanakkor az elmúlt hetekben korrekció volt megfigyelhető – írja a jegybank közleménye, amiben ez az egyetlen utalás a gyenge forintra.

Vagy alacsony kamat vagy erős forint – az MNB az elsőt választja

Az MNB számára fontos a gazdasági növekedés segítése, amíg az nem veszélyezteti az inflációs folyamatokat. Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője lapunknak a kamatdöntést értékelve elmondta, hogy éppen ezért a jegybank számára fontos az alacsony kamatkörnyezet fenntartása, ami a kizárja az erős forintot. A kettő együtt nem megy – tette hozzá az elemző. Nyeste szerint abban némileg optimista a jegybank inflációs prognózisa, hogy a drágulás üteme csak 2019 közepére éri el a három százalékot, az Erste előrejelzése szerint már 2019 első hónapjaiban folyamatosan 3 százalékpont feletti drágulásra számíthatunk.

A jegybank közleménye után tartósan meg kell barátkoznunk a 320-330 közötti euróárfolyammal

– mondta Nyeste Orsolya.

A jegybank számára ugyanis addig érdekes a forint, hogy okoz-e többletinflációt. Az eurózóna inflációs környezete alacsony – így innen nem éri inflációs nyomás a magyar gazdaságot. A másik ok, amiért nem aggódik az MNB, az a 2010-es években szerzett tapasztalata, amely szerint a gyenge forint inflációs hatása jóval kisebb, mint az előző évtizedben – magyarázta az elemző.

Tesztelhetjük újra a 330 forintos szintet is

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint a jegybanki kamatdöntés, illetve a monetáris paraméterek változatlanul hagyása nem okozott meglepetést, különösen azért, mert az utóbbi hetekben megállt, illetve lelassult forint gyengülése. Az elemző szerint a kamatok emelésére 2019-ig alapesetben nem kell számítani, ezt a forgatókönyvet azonban átírhatja, ha az Európai Központi Bank hamarabb kezd kamatemelésbe vagy megugrik az infláció – olvasható a CIB Bank közleményében.

Az Equilor elemzői szerint komolyabb jegybanki bejelentésre a szeptember 18-i kamatdöntő ülés után számíthatunk. Értékelésük szerint az euró-forint árfolyam az elmúlt hetekben némileg megnyugodott, ám a korábbi, 303-318 forintos árfolyamsáv a múlté, nem várható, hogy a következő hetekben, hónapokban tartósan vissza tudna térni ide a jegyzés. Rövid távon jó esély van a 330-as szint ismételt tesztelésére. Kedvező piaci hangulatban akár 321 forintig is csökkenthet az euró árfolyama – vélik az Equilor elemzői.