Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elismerte a kormány, hogy eddig kudarc a magyar buszgyártás

Elismerte a kormány, hogy eddig kudarc a magyar buszgyártás
 

Vannak kockázatai a 2019-es költségvetésnek – kezdte drámai felütéssel a Kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Aztán hozzátette: ezek nem belső, hanem külső kockázatok, méghozzá az eurózóna országainak általános eladósodottsága, az USA-val kiakalult és élesedő európai kereskedelmi háború továbbá az ukrán biztonsági helyzet miatt.

Mindezekért minden korábbinál nagyobb, 300 milliárd forintot meghaladó tartalékot képeztek a költségetésben.

Ha viszont „minden jól alakul, akkor a fenti költségvetési tartalék nagy részét a Magyar Falu Programra fordíthatják – folytatta a miniszter. Elárulta, hogy a Modern Városok Program után Gyopáros Alpár kormánybiztos javaslatai alapján a Magyar Falu Program főbb irányait a kormány már meghatározta:

  • a falusi létforma, életforma népszerűsítése a fő cél
  • az 5000 fő alatti településeken megemelt csok igényelhető új és használt ingatlanra
  • kultúrház-fejlesztési, játszótér-építési és sportszer-beszerzési programok is indulnak

A költségvetés kapcsán Gulyás kiemelte: a bruttó átlagbér 327 ezer forint, ami még mindig nem elegendő, de ahhoz képest, hogy 202 ezer volt 2010-ben, ez szép teljesítmény. Hozzátette: az adócsökkentés kormánya szeretnének lenni, ezért is csökken a szociális hozzájárulási adó a 2019-es „konzervatív, stabil büdzsében.

Brüsszel és Berlin nem ért minket

Szóba kerültek Orbán Viktor kormányfő közelmúltbeli külföldi útjai. Gulyás Németország kapcsán megemlítette, hogy az EU-ban és a NATO-ban is fontos politikai partnere Magyarországnak, azon kívül pedig a legfontosabb gazdasági partnere, ám

„a migráció ügyében alapvető különbségek vannak a két ország között.

Izrael esetében pedig azt emelte ki, hogy talán soha ilyen jó nem volt a két ország kapcsolata, és közösen kell küzdeni a migráció jelentette új típusú antiszemitizmussal szemben, miközben azért megjegyezte, hogy a magyar zsidó emberek békében és nyugalomban élnek Magyarországon, szemben néhány nyugat-európai országgal. Megfogalmazódott ugyan Izrael részéről az igény a magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről, de ilyen ígéretet a kormány nem tett – hangzott el.

A Stop Soros törvénycsomaggal, illetve a tranzitzónákkal kapcsolatos kötelezettségszegési eljársokról a miniszter azt mondta, az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben nem látható az a fordulat migráció-ügyben, amely az egyes tagállamokban, illetve az Euópai Tanácsban megtörtént.

Közös titkok Tarlós Istvánnal

A „Fideszes vagy? Akkor tessék, neked is itt van 50 milla, építs házat” témát körbejáró Index-cikkre reagálva Gulyás megjegyezte: senki előnyt vagy hátrányt nem szenvedhet amiatt, mert volt vagy jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő. Hozzátette: ilyen hatalmas mennyiségű uniós támogatás-lehívásnál előfordulhatnak hibák, arra kell törekedni, hogy ezek csökkenjenek.

Ami Tarlós István Fidesz-támogatással való, 2019-es újraindulását illeti, Gulyás kérdésre válaszolva jelezte: hétfőn is beszélt Tarlós Istvánnal, de főpolgármesteri indulásáról nem beszéltek, viszont csütörtökön Tusványoson majd találkoznak, és rákérdez – ígérte. A folytatásról többször beszéltek – folytatta -, végleges döntése ebben a főpolgármesternek azonban még nincs, amíg pedig nem lesz, addig az e témában zajlott beszélgetésük is „kettőnk titka marad”.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Kormányinfón MTI Fotó: Mónus Márton

További kérdésre válaszolva Gulyás – az erőforrástárcához hasonlóan – cáfolta, hogy kórházakat zárnának be, vagy amint egyes sajtóhírek valószínűsítették, 40 kórházban szüneteltethetik a betegellátást. Szerinte semmi ilyesmire nem kell készülni. Kitért a parlamenti képviselők fizetésemelésére is, ami szerinte newm túlzó, és nem is nagy pluszkiadás, hiszen 2014-től majdnem felére csökkent a Parlament létszáma, amivel sokat spóroltak.

Tudomásul veszik az amerikai kormány döntését, ami abban különbözik a korábbiaktól, hogy tiszteletben tartja a magyar szuverenitást – reagált Gulyás Gergely arra, hogy az amerikai külügyminisztérium egyelőre jegelte a még a választások előtt a magyar vidéki sajtó számára meghirdetett 200 millió forintos támogatási keretet. Hozzátette: jó, ha a sajtó sokszínű, de

„az már nem jó, ha külföldi elvárásoknak, támogatásoknak megfelelően alakul a sajtó sokszínűsége.

Szóba került a Kormányinfón a fegyveres testületeknél dolgozók túlóradíj-botránya is. Azt mondta, korábban is arról volt szó, hogy 2018 végéig lesznek csak túlóradíjak, de közben jelentősen emelték az életpályamodell alapján a fizetést. A Belügyminisztérium vizsgálja a helyzetet, ősszel megoldanak minden problémát, ha mégis lenne probléma ezzel összefüggésben – ígérte. Valószínűleg lesz, erről itt írt a Zoom.hu bővebben.

A közszférát érintő létszámleépítésekről azt mondta: azt kell meghatározni, mennyien tudják optimálisan, hatékonyan működtetni a közigazgatást – ennél szerinte ma többen dolgoznak. Elhangzott: nincs kormánydöntés a nyelvtanulási diákhitelről, de Gulyás személy szerint támogatná ezt. A Miniszterelnökség közbeszerzési főosztálya munkájának ügyvédi irodákhoz kiszervezése megszűnik, nem újítanak meg erre vonatkozó megállapodásokat – erősítette meg a Népszava hírét a miniszter.

Gulyás Gergely ezúttal is Kovács Zoltán kormányszóvivő társaságában tartotta a Kormányinfót MTI Fotó: Bruzák Noémi

A határon túli magyar közösségek autonómia törekvéseit alkotmányos kötelezettsége védeni, támogatni a kormánynak – jelezte Gulyás a kedden kezdődő, erdélyi Bálványosi Nyári Szabadegyetem apropóján. Tréfával ütötte el Gulyás az Orbán Viktor izraeli látogatását, pontosabban konvoját megzavaró 17 tüntető ügyét, mondván: „jól esett volna, ha az ország súlyához képest kicsit több tüntetőt szervez oda az Amnesty International, sejthető, amúgy kinek a megbízásából.” Amúgy az Orbánt és őt magát is Izraelbe szállító honvédségi “kormánygépről” Gulyás azt mondta, nem luxusgép.

„Magyar buszgyártást szeretnénk, de eddig ebben kudarcot vallottunk – ismerte el a miniszter. Ezzel az Ikarus Egyedi Kft. botrányára utalt, amelynek friss fejleménye, hogy Pécs is szerződést bont a nem teljesítő céggel, ahogyan Budapesten a BKV-nak sem kellenek a csődbe ment cég kritizált buszai. A Zoom.hu arról is írt az Ikarus Egyedi kapcsán, hogy mammográfiás szűrőbuszokat is vállalt megépíteni a cég, de nem igazán sikerült, sőt.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón / MTI Fotó: Kovács Attila