Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormány 670 millió forintért vett tanácsot az épülő stadionokhoz

A kormány 670 millió forintért vett tanácsot az épülő stadionokhoz

A magyar kormány (technikailag a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja) 670 millió forintért kötött mérnök-tanácsadói keretszerződést az épülő stadionokhoz (technikailag a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében megvalósítandó, sport jellegű beruházásokhoz) – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

A magyar adófizetők pár millió forintot spóroltak, a KKBK 674,4 millió forintot se sajnált volna a tanácsadói szerződésre. Pedig a közbeszerzésen csak egyetlen induló volt, az Újlak Mérnökiroda Kft. és az Óbuda Építész Stúdió Kft. konzorciuma. A két vállalkozás testvércég, mindkettőnek az Aquincum-Invest Vagyonkezelő Kft. leánya. Az Újlak Mérnökiroda végezte a vizes vb-re felújított Dagály ellenőri munkáit, a cech végül pár millió forint híján egymilliárd lett – írta meg a 24.hu.

A két cég ezúttal a következő projektekben fog tanácsot adni:

  • A Budapesti Atlétikai Stadion,
  • A Budapesti Xtrém Szabadidő Park (BMX és Kajak-Szlalom),
  • A Dunai Evezős Központ,
  • Új Budapesti Velodrom,
  • A Nemzeti Korcsolyázó Központ,
  • A BOK Sportcsarnok.

A kormány egyébként nemrég egy brit céggel, az S. C. Design Limited, Sport Concepts nevű társasággal kötött sportszakmai tanácsadói keretszerződést 259,8 millió forintért. Annak a közbeszerzésnek a kikiáltási ára 322 millió forint volt, ami ezzel együtt majdnem pont egymilliárd forint. Így, hogy a brit cég jóval olcsóbban vállalta a megbízást (pedig egyedüli induló volt), a két tanácsadói szerződés együtt csak potom 930 millió forint lesz.

A kormány a britektől importál tanácsokat stadionépítésekhez

A brit cég sport- és szórakoztató létesítmények tervezésével, illetve az ilyenekkel kapcsolatos tanácsadással foglalkozik, konzultáltak többek közt a londoni Olimpiai Stadion tervezése és építése során.

A már elfogadott 2019-es költségvetésben a kormány 9,6 milliárd forintot irányzott elő a Kemény Ferenc Programra.

Top 10 sportprojekt, amire Orbánék 2019-ben milliárdokat költenek