Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tovább romlott a kórházak helyzete: már 37 milliárd forint az adósság

Tovább romlott a kórházak helyzete: már 37 milliárd forint az adósság

A költségvetési intézmények lejárt adóssága június végén 49,1 milliárd forintra emelkedett, ami 1,4 milliárd forinttal magasabb az előző havi adatnál. A Magyar Államkincstár most nyilvánosságra hozott adatai szerint ezen belül 37,1 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél (kórházak rendelők, klinikával rendelkező egyetemek) keletkezett, itt az adósság egyetlen hónap alatt 2,6 milliárd forinttal nőtt.

A kórházak legutóbb múlt decemberben estek át nagyobb adósságrendezésen, ám a 2017 novemberi 47 milliárd forintról az idei év elejére mindössze 17,52 milliárd forintra sikerült csökkenteni az adósságot.

Azóta szinte minden hónapban nő ez az összeg: fél év alatt 20 milliárd forinttal – így tartunk most a legfrissebb adatok szerint 37,1 milliárd forintnál.

Vagyis akárhonnan nézzük, az egészségügyi rendszer alulfinanszírozott – ezzel a kijelentéssel nehéz vitatkoznia bárkinek is a kormányból –, hisz a magyar kórházak ellátási színvonala fényévekre esik az osztrák vagy a német kórházaktól, ahova egyébként a magyar orvok és egészségügyi személyzet egy része kivándorol. Ám ezt a nyugat-európainál jóval szerényebb színvonalat sem sikerül az állami egészségbiztosító által nyújtott forrásokból kigazdálkodni – emiatt a kórházak, rendelők egyszerűen nem fizetik ki a beszállítóikat.

Nincs mese – több pénz kellene az egészségügybe

A parlament a múlt héten fogadta el a 2019-es költségvetést – ebben elvileg nőnek az egészségügyre fordítható kiadások, ám a száztízmilliárd forintos növekmény fele elmegy fejlesztésre, így 50-60 milliárddal több költhető a bérekre és a forráshiány-csökkentésre, ami édeskevés, ha már az év felénél 37 milliárd forint hiányzik a rendszerből. Ezzel párhuzamosan a kormány a foglalkoztatói terhek csökkentése miatt az egészség- és nyugdíjbiztosítás bevételéül szolgáló szociális hozzájárulási adó (leánykori nevén társadalombiztosítási járulék) további 1,5 százalékpontos csökkentésére készül 2019 közepétől – vagyis forrást von ki társadalombiztosításból.

A legnagyobb mértékben eladósodott kórházak listáján nincs komoly változás: főként fővárosi súlyponti kórházak és néhány nagyobb vidéki kórház az állandó szereplői a Magyar Államkincstár listájának. Júniusban néhány kórház növelte, míg mások csökkenteni tudták kifizetetlen számláik adósságát. A legnagyobb adósságot a fővárosi Péterfy Kórház görgeti maga előtt, ők már 2,4 milliárd forintos lejárt számlaállománnyal küzdenek, ami 212 millióval magasabb az előző havinál.

A Péterfy az ország egyik legeladósodottabb kórháza,

ráadásul a tavaly decemberi kórház-konszolidáció során a sajátos szabályok miatt kimaradtak a nagyobb adósságelengedésből. Másfél milliárdot el nem érő adósságot görget maga előtt a Szent János kórház is, illetve a Békés Megyei Központi Kórház, amely egyébként 200 millió forintot faragni tudott adósságából.

Megugrott a mentők adóssága is

Egyetlen hónap alatt 1,1 milliárd forinttal 2,1 milliárdra nőtt a mentősök lejárt adóssága, ami arra utal, hogy júniusban egy nagyobb beruházási projektszámlát nem sikerült kifizetni. A részletekről megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot is, aki általánosságban azt válaszolták, hogy “az Országos Mentőszolgálat gazdálkodása egyensúlyban van, a működéshez szükséges valamennyi személyi és tárgyi feltétel biztosított. A gazdálkodási egyensúly fenntartása során a költségvetési egyenleg átmenetileg mutathat pozitív, vagy negatív értéket, hiszen például a nagyobb beszerzésekkel kapcsolatos kifizetések csak akkor, illetve abban az ütemben valósulnak meg, ahogy és amikor a fedezet a finanszírozótól beérkezik. Ebben az esetben is erről van szó.” Vagyis valamely közelebbről meg nem nevezett nagyobb projekt számláit nem sikerült kifizetni forrás hiányában.

Kicsit más kategóriát jelentenek a klinikai központtal rendelkező egyetemek, amelyek tartósan fizetési gondokkal küzdenek. Míg a tisztán egészségügyi képzéssel foglalkozó Semmelweis Egyetem szolid 251 millió adóssággal küzd, addig a vegyes profilú, ám orvosi képzést is nyújtó vidéki egyetemek 1,2-1,5 milliárdos számlaállományt nem tudtak a beszállítóiknak kifizetni.

Bezárhatják a kórházakat?

A kórházi gazdálkodás mindennapi jelensége volt az elmúlt szűk 30 évben az adósság, ám ennek most egyes hírek szerint véget vetne az Állami Számvevőszék. Az intézmények elvileg nem léphetik túl az éves keretüket, a betegellátás érdekében azonban szemet hunytak e szabály felett. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelezte a kincstárnak, a türelmi idő véget ért, így a szigorúbb szabályok miatt akár 40 kórházban is szünetelhet a betegellátás.

Ettől nem teljesen függetlenül Varga Mihály pénzügyminiszter szeptembertől költségvetési felügyelőket rendel ki az eladósodott egészségügyi intézményekhez.