Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nyomozást rendelt el az ügyészség a józsefvárosi voksvásárlás gyanúja miatt

Nyomozást rendelt el az ügyészség a józsefvárosi voksvásárlás gyanúja miatt

Voksvásárlás gyanúja miatt nyomozásra utasította a rendőrséget az ügyészség, hogy tisztázzák a július 8-i józsefvárosi időközi önkormányzati választás tisztaságát ért vádakat. A Zoom.hu-t a be- és feljelentéseiről közismert Tényi István tájékoztatta arról, hogy a Fővárosi Főügyészségnek megküldött bejelentése alapján az ügybena vádhatóság nyomozást rendelt el, melyet a BRFK korrupciós bűnözés elleni osztálya folytat le.

Szavazó a józsefvárosi időközi polgármester-választáson 2018. július 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az ügyészségen feljelentésként értékelt beadványában Tényi az alapján vetette fel a gyanút, hogy még a voksolást megelőző nap az ellenzéki pártok által támogatott független polgfármesterjelölt, Győri Péter úgy nyilatkozott: információi szeirnt roma szavazatok megvásárlásával akarják őt legyőzni, mivel többen is arról számoltak be neki, hogy a kerületben élő romáknak 5, illetve 20 ezer forintot ajánlottak fel a voksukért.

Végül a főváros VIII. kerületében a választás a Fidesz jelöltjének győzelmét hozta, az ellenzéki támogatású Győri pedig megszorongatni sem tudta őt. Sőt, kétharmad közeli aránnyal győzött a Fidesz: 23,05 százalékos részvétel mellett ez az eredmény született: Sára Botond (Fidesz) – 62,85%, Győri Péter (független) – 36,39%, és Fehérvári Zsolt István (Munkáspárt) – 0,76%.

Ami pedig a voksolás tisztaságát érintő gyanút illeti, a kormánypártok is viszontvádolták Győrit. A Fidesz a választás napján jelezte, hogy Győri Péter aktivistái választási törvényt sértenek, egy hajléktalan pedig azt állította, hogy szervezetten szavaztatják az embereket egy hajléktalanszállón. A kormánypárt bejelentése szerint szintén feljelentést tett, annak sorásról azonban egyelőre nincs hír.

Borítókép: Szavazólap a józsefvárosi időközi választáson / Fotó: MTI, Balogh Zoltán