Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itt van az Orbánnál előszobázó Varga-Damm Andrea ápolásidíj-emelési javaslata

Itt van az Orbánnál előszobázó Varga-Damm Andrea ápolásidíj-emelési javaslata

Jövő júniusig 76 ezer forintra emelkedne az ápolási díj alapösszege, ha a kormány és a parlament is elfogadja a hévégét Orbán Viktor irodája ajtajában töltő jobbikos képviselő javaslatát.

Orbán Viktor helyett Dömötör Csaba államtitkárral is kész tárgyalni az ápolási díj emeléséről, valamint a devizahitel-károsult családok kilakoltatásának felfüggesztéséről Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő, aki a hétvége egy részét a miniszterelnök dolgozószobája előtt töltötte.

Varga-Damm látványos, bár előre láthatóan bukásra ítélt kezdeményezésével akarta elérni, hogy a kormányfő dolgoztasson ki egy törvényjavaslatot az ápolási díj felemeléséről, és annak mielőbb elfogadása érdekében kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását. Ugyancsak törvénymódosítást sürgetett a devizahitelesek megmentése, az ellenük indított kilakoltatások leállítása érdekében.

Többször riadóztatták a parlamenti őrséget

Mozgalmas éjszakái voltak a Parlamenti Őrségnek a miniszterelnöki iroda előtt táborozó Varga-Damm Andrea miatt. Biztonsági okokból nem kapcsolhatták ki a miniszterelnöki iroda előtti folyosó riasztórendszerét, emiatt viszont a berendezés azonnal jelzett az őrségnek, amikor Varga-Damm felállt és sétált pár lépést. Nekik pedig a protokoll szerint menniük kellett. Meg kellett nézniük, hogy nem történt-e jogtalan behatolás a miniszterelnök dolgozószobájába, majd jelenteniük kellett telefon a vizsgálatuk eredményét a feletteseiknek. Varga-Damm lapunknak azt mondta: Havasi Bertalan nyilatkozata – amely szerint „a kormány nem foglalkozik szánalmas pr-akciókkal” – győzte meg arról, hogy nincs értelme Orbán Viktor válaszára várni.

– Különben sem azért küldtek a választók a parlamentbe, hogy a kormányfő irodája előtt ücsörögjek – mondta a Zoom.hu-nak Varga-Damm. – Hasznosabbnak ítéltem, hogy ha magam írom meg azokat a törvényjavaslatokat, amelyek előkészítését és parlamenti beterjesztését kértem.

Az egyik már el is készült. Az ápolási díj alapösszegének emeléséről szóló Varga-Damm-féle határozat-tervezetben a parlament felkéri a kormányt, hogy 2018. október 1-jétől az ápolási díj összege 38 ezer, november 1-jétől 43 ezer, december 1-jétől pedig 48 ezer forintra emelkedjen. Majd

2019 januárjától havonta emelkedjen további öt-ötezer forinttal, amíg június elsején el nem éri a 76 ezer forintot.

A fenti változtatások és az azokhoz szükséges törvénymódosítások (köztük a már elfogadott költségvetési törvény) módosítására a törvény augusztus 31-ig adna időt a kormánynak.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Varga-Damm egy héttel az után táborozott le – két napra – Orbán Viktor irodája elé, hogy levélben kérte a miniszterelnököt az ápolási díj és a devizahiteles ügy jogi újraszabályozására. Akciója nem volt teljesen eredménytelen. Egy nappal Havasi Bertalan citált nyilatkozata után mégiscsak kapott választ a levelére, igaz, nem Orbán Viktortól, hanem Dömötör Csaba államtitkártól.

Dömötör megköszönte, de teljesen hiteltelennek minősítette a jobbikos képviselő kezdeményezéseit, és emlékeztette rá: „Amikor az Országgyűlésben csökkenthették volna a bajba jutott családok terheit, akkor nem tették. A Jobbik számos politikusa, köztük Vona Gábor, Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton sem szavazta meg a devizahitelek forintosítását, és az árfolyamgátat sem. Ha Önökön és a szocialistákon múlt volna, megint a bankok jártak volna jól”.

Később emlékeztette Varga-Damm Andreát arra is, hogy az ápolási díj alapösszegének emelésével kapcsolatos tárgyalások – amiket Orbánnak írt levelében sürgetett – már elkezdődtek, jelenleg is zajlanak.

– Nekem az ügy a fontos, nem az, hogy kivel tárgyalok – mondta hétfőn, kevéssel törvényjavaslatainak parlamenti benyújtása előtt a Zoom.hu-nak Varga-Damm. – Ha a Orbán Viktor megbízik Dömötör Csabában, én kész vagyok akár az államtitkár úrral is egyeztetni – tette hozzá.

Jótékonysági bundafelajánlás Orbán feleségének segélyszervezetének

Nerc-, ocelot-, coboly- és perzsabundája is van a jobbikos képviselőnek – írta a hétvégén több kormányközeli (bulvár)lap, amelyek tudni vélték, hogy még párjában is sokan csak Bundás Andinak nevezik a képviselőnőt. Közlésük szerint 50 milliós bundagyűjteménye van a képviselőnének. „Ezen magam is meglepődtem – mondta lapunknak. – Hat bundám van, egy részét örököltem, egy részét meg Németországban élő rokonaimtól kaptam. Húsz-harminc éves darabokról van szó, szerintem az összértékük nem több 400 ezer forintnál.”

Varga-Damm szerint a bundaügy azért került elő, mert a választások idején bundában járta a vidéket, számos kamera felvette, hogy hol ilyen, hol olyan bunda van rajta. „Engem sehol nem engedtek be a művelődési házba vagy más zárt helyre választási gyűlést tartani – mondta. – A kampány viszont télen volt, ezért fel kellett öltözni, a Bakonyban, ahol kampányoltam, olyankor hideg van, jóval hidegebb, mint Budapesten.”

A képviselőnő a kormánysajtó szerinte lejárató kampányára egy levéllel reagált, amiben felajánlotta a bundáit az Ökomenikus Segélyszervezetnek – amelynek munkájában Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége is aktívan részt vesz –, hogy vigyék el a bundákat és árverezzék el azokat. Neki ilyen drága (összesen a kormánysajtó szerint 50 milliót érő) holmikra nincs szüksége. „Még nem reagáltak a levelemre” – mondta Varga-Damm.