Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Negyven kórház zárhat be szeptembertől

Negyven kórház zárhat be szeptembertől

Egy Népszavának nyilatkozó szakértő szerint szeptemberre akár 40 magyar kórházban is szünetelhet a betegellátás.

Korábban a HVG írta meg, hogy megszűnt a kórházak mentessége a szigorú gazdálkodási szabályok alól, ez a lazítás tette lehetővé, hogy az intézmények akkor is ki tudják fizetni a bért és el tudják látni a betegeket, ha már nem futja az egészségpénztártól kapott ellátmányból. A magyar állam eddig az év végi konszolidációs csomagokkal rendezte az adósságokat.

Az intézmények elvileg nem léphetik túl az éves keretüket, a betegellátás érdekében azonban szemet hunytak efelett. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azonban jelezte a kincstárnak, a türelmi idő véget ért.

A Népszava úgy értesült, hogy Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár mindent megtesz azért, hogy vegyék ki a kórházakat az érintett szabály hatálya alól, biztosítsák továbbra is kivételezett helyzetüket, ám a lap információi szerint a politikus eddig nem járt sikerrel. A Népszavának nyilatkozott egy szakember, aki hangsúlyozta:

ha az ÁSZ nem enged, akkor mintegy 40 intézmény zárhat be legkésőbb szeptemberre.

Először azok a kórházak kerülhetnek bajba, amelyek annyira eladósodtak, hogy a tartozásuk ráterhelődik az elkölthető szabad forrásokra is, azaz az év további hónapjaiban kevesebbet költhetnek.

Gazdasági szakemberek szerint az új számviteli szabályok mellett legfeljebb négyszázaléknyi eladósodás menedzselhető, ahol ennél több van, ott előbb-utóbb lehetetlen lesz ellátni a napi feladatokat. A lap azonban megjegyzi, a 107 állami intézmény elenyésző része tartozik csak a négy 4 vagy annál kevesebbel tartozók csoportjába. A Népszava megkereste az egészségügyi kormányzatot is, hogy mit kívánnak tenni, hogy ne zárjanak be a kórházak, de a kérdésekre lapzártáig nem érkezett válasz.

Az államkincstár adatai szerint június végén 35 milliárd forint volt a kórházak tartozása, június végén Varga Mihály pénzügyminiszter jelezte az ATV-nek, aggódik a kórházak adóssága miatt, ezért költségvetési felügyelők kinevezését javasolja az intézményekhez.

Az még nem dőlt el, hogy valamennyi fekvőbeteg ellátó kap-e felügyelőt, vagy csak azok az intézmények, amelyek lejárt adóssága több mint az éves bevételük tíz százaléka.

Korábban szintén a Népszava írt arról, hogy a költségvetési felügyelők elég széles jogosítványokkal rendelkeznek majd,

a főigazgatók csak azt a kötelezettségvállalást teljesíthetik, amit előzőleg a felügyelője jóváhagyott,

a betegellátás felelőssége továbbra is őket terheli.

 

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szombat este hét óra után nem sokkal kiadott egy közleményt Álhír, hogy kórházakat zárnának be címmel.

„Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ határozottan cáfolja a mai kórházbezárásokról szóló álhíreket. Megkérjük a sajtó képviselőit, hogy az ilyen alaptalan álhírek gyártásával és kritikátlan átvételével ne próbálják meg megtéveszteni a közvéleményt.”