Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kásler Miklós kormányközeli újságíróknak magyarázta el, mi mindent kell megszerelni az egészségügyben

Kásler Miklós kormányközeli újságíróknak magyarázta el, mi mindent kell megszerelni az egészségügyben

Kásler Miklós, az új emberierőforrás-miniszter háttérbeszélgetést adott három Fidesz-közeli újságnak, a Pesti Srácoknak, a Magyar Időknek és a Magyar Hírlapnak. A miniszter hosszan részletezte, mennyi minden szorul átalakításra, javításra, megreformálásra a magyar egészségügyben. A Pesti Srácok cikkéből idézünk:

“Az elmúlt huszonegy évben nem volt jelentős átalakítás a teljesítmény alapú finanszírozási rendszerben,

csak folyamatos korrekciók történtek. Annak ellenére, hogy az orvoslás viszont nagyon sok vonatkozásban megváltozott. Ehhez hozzá kell nyúlni, újra kell fogalmazni a finanszírozás tételeit és ezt meg is fogjuk tenni” – mondta Kásler.

“A szükségleteknek jobban megfelelő ellátórendszert kell kialakítani.

Az előkészületek már folyamatban vannak, ugyanis Kásler Miklós hivatalba lépése első hetében felkérte az Országos Intézetek szakmai vezetőit, hogy dolgozzák ki az úgynevezett nemzeti programokat azoknál a betegségcsoportoknál, amelyekben legnagyobb arányban meghalnak, vagy amely a leginkább megnyomorítja az embereket.”

“Nem az egészségügy szabja meg az egészségben eltöltött életévek számát, hanem az életforma, az életvitel, a táplálkozás.

Amit mi egészségügynek hívunk az tulajdonképpen betegségügy

– vélekedett a tárcavezető. Ezért az egészségügyi kormánypolitika célja az, hogy népszerűsítve az egészségesebb életformát, az elsődleges megelőzést, valamint a szűrővizsgálatokat, így kevesebb legyen azoknak a betegeknek a száma, akik megjelennek az ellátórendszerben és nő az egészségben eltöltött évek száma. A kormány tervének átfutási ideje, amire konkrét számadatokban mérhető lehet a prevenció megerősítésének hatása, körülbelül 20-30 év.”

“A miniszter hangsúlyozta, hogy csodálattal fogadta az orvosok, szakemberek hozzáállását és munkatempóját, ahogy alig három hét alatt elkészítették a saját területekre lebontott programot.

Mintha csak arra vártak volna, hogy valaki megkérdezze és bevonja őket ebbe a munkafolyamatba.”

“A végeredmény a kígyózó sorok és a sok órás várakozás megszűnése, jelentős mérséklődése kell, hogy legyen. Az okok nagyon összetettek, a feltérképezés már folyamatban van. Csak egy példa a kórházakban a diszpécser szolgálat hiánya, amelyik célzottan rögtön arra az ellátóhelyre küldené a beteget, oda, ahova tartozik. Ha lenne, abban a pillanatban az a hosszú sor négy, öt, hat részre válna szét. A várakozási idő is ennek megfelelően csökkenne – mondta Kásler Miklós.”

“Kérdésünkre, hogy az Országos Mentőszolgálat, akár annak irányítása átszervezésének szükségét látja-e, hiszen a 112-es központi segélyhívó, amely a probléma helyszínétől távol csörög, számtalan esetben okozott komoly problémát. Kásler Miklós úgy felelt, hogy

Magyarországon más területeken sokkal fejlettebb irányítórendszerek működnek.

Már folynak a tárgyalások arról, hogy egy ilyen fejlett irányítási rendszerhez – akár különböző rendszerek összekapcsolásával – hogyan tudna hozzájutni a mentőszolgálat.”