Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gyárfás Tamás: Nagy előnyöm, hogy én ismerem az ügy végét

Gyárfás Tamás: Nagy előnyöm, hogy én ismerem az ügy végét

Gyárfás Tamás a Zoom.hu-nak beszélt arról, bármennyit kifizetne óvadék gyanánt, a pénzt úgyis visszakapja, mert a legteljesebb mértékben ártatlan. Sokkal inkább tart attól, hogy elveszíti FINA- és a LEN-beli pozícióit.

Mint ismert, Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség volt elnökét, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) végrehajtó bizottságának tagját, a Európai Úszó Szövetség (LEN) gazdasági vezetőjét április 17-én a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói kiszállították az autójából, majd kihallgatásra bevitték a rendőrség Aradi utcai épületébe. A hatóság azzal gyanúsította meg a sportdiplomatát, hogy 1997 végén, 1998 elején arra kérte az olajos ügyekből országosan ismert Portik Tamást, végezzen Fenyő János médiavállalkozóval, Gyárfás üzleti riválisával, aki egy időre a Nap TV-t műsorának szerkesztését elvette tőle.

A Fenyő-gyilkosság képe 1998. február 11-én, a II. kerületi Margit utcában MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Szerdán tette közzé Fővárosi Főügyészség szóvivője, hogy fellebbez az Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon hozott döntése ellen, amely enyhítené a Gyárfás Tamással szembeni kényszerintézkedést. A Nap TV volt tulajdonosa – ügyvédje révén – óvadékot ajánlott fel annak biztosítékaként, hogy betartja a bíróság előírásait; a bíróság az óvadékot 100 millió forintra emelte.

A Zoom.hu kérdésére válaszolva a médiavállalkozó elmondta: ha a másodfok ezt az összeget még tovább emeli, akkor azt a pénzt is biztosítja.

„A határ a csillagos ég, ha kell, mindenemet ráteszem. Már csak azért is, mert nincs mitől tartanom. Nincs szándékomban megszökni vagy elrejtőzni, a bűnismétlés nem lehetséges, mert eleve nincs is bűn. A pénzt visszakapom”

– nyilatkozta lapunknak Gyárfás.

Nem tagadta, nehezen viseli el a körülötte kialakult hangulatot, még ha – amennyire lehet – azt nem mutatja. A családjának mindez még nagyobb terhet jelent, de végig fogják csinálni.

„Nagy előnyöm, hogy én ismerem az ügy végét. Egyértelműen ki fog derülni, semmi közöm hozzá.

Már megkaptuk a tanúvallomásokat, az üggyel kapcsolatos dokumentumok jelentős részét. Ezekben rengeteg hamis információ található, sok benne az ellentmondás.

A Gyárfás Tamást szállító gépkocsi elhagyja a Gyorskocsi utcai fogda épületét Fotó: Veres Viktor

Ha ezeknek hitelt ad a hatóság, akkor szinte nem is csodálkozom, hogy gyanúba kerültem. Tételesen rá tudunk mutatni a valótlan állításokra, készen állok arra, hogy szembesítsenek a hamis tanúkkal, valamint azokkal a személyekkel, akik különböző indíttatásból meghamisították, vagy elhallgatták a tényeket.”

Miután a Zoom felajánlotta, hogy módot ad Gyárfásnak: akár azonnal cáfolja a valótlan állításokat, a sportdiplomata azt felelte, megbeszélte az ügyvédjével, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha valamennyi dokumentumot megismertek. A bíróság ugyanis ezek közül egyelőre a nyomozás érdekére való tekintettel többet visszatartott.

„Tudtommal július elsejétől nemcsak az én esetemben, hanem minden hasonló ügyben az érintetteknek lehetőséget biztosítanak, hogy megismerjék az ellenük szóló dokumentumokat. Kétségtelen, bármire mondhatják, hogy a nyomozás érdeke ezt nem engedi meg, de ismereteim szerint ez esetben is tudatni kell, konkrétan mit tartanak vissza” – mondta Gyárfás.

A sportdiplomata hozzátette: reméli, hogy fellebbviteli bíróság elfogadja az első fokon hozott döntést. Ha ez nem történik meg, ha a kötelezettségeinek a nemzetközi sportéletben továbbra sem tehet eleget, akkor alighanem búcsút mondhat tisztségeinek. A szabály szerint az, aki két alkalommal nem vesz részt az üléseken, meneszthetik. Gyárfás a FINA végrehajtó bizottsági üléseiről eddig sorozatban négyszer hiányzott.

Gyárfás Tamás és ügyvédje, Bánáti János Fotó: Halász Nóra

„Hitem szerint mindenkinek jár az ártatlanság vélelme. Abban reménykedem, hogy ezt én is megkapom.

Ennek az ügynek a borzalmait előbb-utóbb csak el lehet felejteni. Ha távoznom kell a FINA-ból és a LEN-ből, azt az idő már nem teheti jóvá, a helyzet visszafordíthatatlan.

Lehet, hogy túlértékelem, de ha ennek a fontos sportágnak a két legrangosabb nemzetközi szövetségében elvesztem a tisztségeimet, az nem csak számomra veszteség. Sajnos olyanra nem volt példa, hogy ha valakitől megváltak a FINA-ban vagy LEN-ben akkor – miután tisztázta magát – visszakapta státuszát” – jelentette ki Gyárfás.

Borítókép: Gyárfás Tamás a lakása előtt Fotó: Veres Viktor