Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Életét vesztette három palesztin a pénteki tüntetéseken a Gázai övezetben

Életét vesztette három palesztin a pénteki tüntetéseken a Gázai övezetben

Életét vesztette három palesztin a Gázai övezetben tartott újabb, pénteki tüntetéseken – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Gázai sajtóbeszámolók szerint

a halottak közül ketten a Hamász fegyveresei voltak,

akik aknavetőkkel lőttek a határ irányába. Asráf al-Kedra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője eleinte két halottról számolt be Hán-Júniszban, aki izraeli tűzben vesztette életét, a harmadik áldozat pedig a Hamász fegyveres szárnyának, az Izzaddín al-Kászem Brigádok egyik hadikötőjét ért izraeli légicsapásokban lelte halálát.

Az izraeli hadsereg az első esettel kapcsolatban azt jelentette, hogy viszonozta a palesztin enklávé felől, „a határ közelében tartott erőszakos tüntetések során” izraeli katonákra leadott lövéseket, utána pedig harci repülőgépekkel és harckocsikkal csapást mért katonai célpontokra az övezetben. Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 136 palesztin vesztette életét, és 14 ezer sebesült meg ezeken a tüntetéseken.

Izrael a történtekért a Hamászt teszi felelőssé

, amely szerinte élő pajzsként használja a feltüzelt tüntetőket, miközben megpróbál bejutni Izrael területére, hogy támadásokat hajtson végre civilek ellen.

(MTI)

Borítókép forrása: Ashraf Amra/Anadolu Agency/Getty Images/ Illusztráció!