Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyre több a nemi beteg, de erről nem a társkereső applikációk tehetnek

Egyre több a nemi beteg, de erről nem a társkereső applikációk tehetnek

Támadnak a szuperbaktériumok, nő a szifiliszes és a gonorrhoeás esetek száma az egész világon, és nem feltétlenül azok között, akik gyakran keverednek egyéjszakás kalandokba.

Ha valaki mostanában védekezés nélkül akarna szexelni, az jobb, ha kétszer is meggondolja. Az óvszer nélküli szexuális kapcsolatnak mindig is megvoltak a maga veszélyei, de az elmúlt hónapok hírei alapján ez kockázatosabb a vállalkozás, mint valaha. Az elmúlt években egyre több szifiliszes megbetegedést jelentenek a világban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig már tavaly figyelmeztetett a gonorrhoea (ismertebb nevén kankó) új, mindennek ellenálló törzseire.

Most ismét rossz hírek érkeztek a Brit Nemi Egészség és HIV Szövetség (BASHH) szakértőitől, akik szerint egy kevésbé ismert, szexuális úton terjedő fertőzés is szuperbaktériummá alakulhat. A baktérium neve Mycoplasma genitalium (MG), amely hasonló tüneteket okoz, mint a chlamydia: a férfiaknál fájdalmas vizelést, a nőknél a méhnyak vagy a medence gyulladását, ami súlyos esetben meddőséghez is vezethet. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy sok embernél egyáltalán nem okoz tüneteket, így mire orvoshoz kerülnek, gyakran visszafordíthatatlan a károsodás.

Még mindig az óvszer a legbiztosabb védekezési módszer a nemi betegségek ellen. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az MG-t elvileg antibiotikumokkal jól lehet kezelni – azért csak elvileg, mert egyre ellenállóbb a gyógyszeres kezelésekkel szemben.

„Ha a jelenlegi gyakorlat nem változik, azaz az emberek nem mennek orvoshoz, mi pedig nem teszteljük őket, akkor a Mycoplasma genitalium néhány éven belül szuperbaktériummá alakulhat” – mondta a BBC-nek Paddy Horner, a Bristoli Egyetem professzora.

Megkongatták a vészharangot

Az MG-t – mint a szexuális úton terjedő betegségek legtöbbjét – nagyon könnyű megelőzni, egész egyszerűen csak óvszer kell hozzá. Mégis, nemcsak Angliában, hanem az egész világon emelkedik a nemi betegségek előfordulásának száma, sőt egyre több helyen ütik fel a fejüket az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok. Nem csoda, hogy már az Egészségügyi Világszervezet is kezdi kongatni a vészharangot.

A WHO 2016-ban publikált adatait elég átfutni ahhoz, hogy rájöjjünk, milyen világszintű problémával állunk szemben:

a világon naponta 1 millióan fertőződnek meg nemi betegséggel.

A négy leggyakoribb szexuális úton terjedő betegséget – chlamydia, gonorrhoea, szifilisz és trichomoniasis – évente 357 millió alkalommal diagnosztizálják új betegeknél. A világon több mint 500 millió embernek van nemi herpesze, és 290 millió nőnek HPV-je.

Fotó: AFP/Europress

Magyarországon sem túl jó a helyzet, legalábbis ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ 2017-ben publikált adataiból. Az azóta bezárt Magyar Nemzet által ismertetett számok szerint nálunk is emelkedik a nemi betegek száma, különösen a szifilisz és a gonorrhoea terjed a magyarok között. Míg például 2010-ben még csak 1170 gonorrhoeás beteget jelentettek, addig ez négy évvel később már 1620 volt, ami 40 százalékos növekedés.

Aki azt gondolja, hogy nemi betegségeket csak felelőtlen, partnereiket gyakran váltogató fiatalok kaphatnak el, téved.

Mindenki lehet beteg, aki nemi életet él.

Ennek egyik oka, hogy rengetegen nem is tudnak arról, hogy bármilyen betegséget hordoznak magukban, mert sok fertőzésnek egyáltalán nincs tünete – az egyik ilyen például a HPV.

A megoldást a rendszeres szűrővizsgálatok jelentenék, csakhogy Magyarországon még mindig stigma a nemi betegség, ezért rengetegen nem mennek el orvoshoz. Pedig az időben kezelt betegségekkel nemcsak magunkat, hanem partnerünket is védjük.

„Ezekről a betegségekről senki nem beszél, nemhogy a tanárok, a szülők sem merik szóba hozni otthon. A tájékozatlanság miatt pedig rengeteg tévhit kering a fejekben. Sokan még mindig azt hiszik, hogy a vécén vagy uszodában is el lehet kapni a fertőzéseket, pedig ez csaknem lehetetlen. Mások nem hajlandók tudomásul venni, hogy nekik is lehet bajuk – mondta a Zoom.hu-nak korábban Dr. Tamási Béla, a Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának orvosa.

A szakember munkatársaival együtt, alapítványi pénzből éppen ezért hozta létre a biztonsagosszex.hu című honlapot, ahol nemcsak a nemi betegségekről lehet tájékozódni, hanem a fertőzöttek a rendszeren keresztül anonim e-mailt is küldhetnek korábbi partnereiknek. Ebben egy előre generált üzenet figyelmezteti utóbbiakat, hogy menjenek el szűrésre, mert fertőzöttek lehetnek.

Tényleg a Tinder a hibás?

A nemi betegségek megnövekedett száma mögött több egészségügyi szervezet is az internetes applikációkat sejti. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában sok orvos támadta a Tindert, mert úgy vélik, hogy a telefonos társkereső alkalmazás kedvez az egyéjszakás kalandoknak, és vele együtt a szexuális betegségek terjedésének is. Ezt azonban eddig egyetlen tudományos kutatás sem támasztotta alá.

Nem a Tinder tehet róla. Fotó: AFP/Europress

A Journal of Sexual Medicine című orvosi szaklap 2015-ös tanulmánya ráadásul azt mutatta ki, hogy a stabil párkapcsolatokban élők ugyanolyan gyakran kapnak el nemi betegségeket, mint azok, akik gyakran váltogatják a partnereiket. A szerzők szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a rendszertelen szexuális életet élők tudatosabban használnak óvszert, és szűrésre is gyakrabban járnak. Velük ellentétben a házastársak, vagy élettársi kapcsolatban élők egyiket sem teszik meg.

A nemi betegségek terjedésének legfőbb oka ugyanis nem más, mint az óvszer elhagyása, és a szűrés hanyagolása. Az amerikai hatóságok felmérése szerint tavaly a férfiak mindössze harmada húzott gumit az utolsó szeretkezése alkalmával, a YouGov közvélemény-kutatás szerint pedig minden negyedik férfi használ óvszert az egyéjszakás kalandjai alatt – ami éppen elég magyarázat arra, miért van annyi szexuális úton terjedő fertőzés mostanában.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: AFP/Europress