Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Csabai Kolbászfesztivált is feldobja majd a Paks II. atomkamionja

A Csabai Kolbászfesztivált is feldobja majd a Paks II. atomkamionja

Nem ér véget a Paks II. Zrt. azon projektje, amely során a bővítést és energiatermelés ezen módját egy hatalmas kamionnal népszerűsítik. 2020 őszéig biztos nem áll le a monstrum.

Bizony, bizony vannak dolgok, amelyek az örökkévalóság felé tartanak. Ilyesmi juthat az eszébe az embernek, ha a paksi bővítést népszerűsítő és az atomerőmű működését bemutató interaktív kamionra gondol. Aligha férhet hozzá kétség, hogy a jármű az intézmény és az erőmű fejlesztésének talán legfeleslegesebb projektje. Ezzel együtt bizonyos, hogy jövőre sem áll le a monstrum.

Az Európai Uniós közbeszerzési értesítő friss dokumentumai szerint ugyanis a Paks II. Atomerőmű Zrt. „mobil interaktív jármű segítségével közönségtájékoztatási tevékenység megvalósítása és lebonyolítása a 2019. március – 2020. szeptember közötti időszakban” írt ki pályázatot.

A cégnek igen konkrét elvárásai vannak, hogy hol kellene turnéznia a járműnek. Az említett időszakban ugyanis közönségtalálkozókat kell szervezni „Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Somogy és Baranya megye 5000 főnél nagyobb lélekszámú településein.” Ezen felül 2019 és 2020 nyarán a Paks II. Zrt. által „megadott 7-10 nyári fesztiválon, illetve 2019 őszén a Csabai Kolbászfesztiválon” is meg kell jelenjen. A tervek szerint 122 településen és összesen minimum 14 fesztiválhelyszínen kell mutogatni a magát a monstrumnak „a megadott részletes útvonalterv szerint”.

Forrás: MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. – Facebook

Az atomkamion létezését kevés dolog tudja igazolni, ennek ellenére igen komoly múltja van.

A Zoom.hu tavaly ősszel számolt be részletesen a járműről, amikor is a bővítéssel kapcsolatos szerződések egy részének tartalma ismerté vált. A Közérdekvédelmi Központ által nyilvánosságra hozott dokumentumokból az derült ki, hogy a paksi bővítésért felelős MVM Paks II. Zrt. 2014-ben Simicska Lajos érdekeltségével, a Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft-vel üzemeltette a bővítést népszerűsítő és az atomerőmű működését bemutató interaktív kamiont.

A szerződések szerint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (vagyis a működő paksi erőmű) 2013 végén szerződött a Mahirral a kamion üzemeltetéséről, 2014 elején pedig a Paks II. Zrt-vel arról, hogy a költségeket továbbszámlázza neki.

2014-ben a Mahir összesen 36 millió forintot kapott a kamionért.

A kamion tulajdonosa ugyanakkor nem a Mahir volt, hanem az Euroshow Szolgáltató Kft, a Mahir maga is csak bérelte a kamiont az Euroshow-tól. Szóval az Euroshow kamionját a Mahir kibérelte, kiadta a Paksi Atomerőműnek, ami aztán továbbszámlázott a Paks II-nek.

A legjobb paksi tételek: 3,6 millió kocsimosásra, 86 millió reklámkamionra

A legjobb paksi tételek: 3,6 millió kocsimosásra, 86 millió reklámkamionra Viszonylag váratlanul megjelent egy rakás szerződés a Közérdekvédelmi Központ jóvoltából, ami a tervezett paksi bővítésbe enged némi betekintést, például abba, hogy a kormány körében népszerű Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda óránként 140 ezer forintért dolgozott a bővítés előkészítésén, vagy éppen abba, hogy a Századvég összesen kicsivel több mint 21 millió forintért adott tanácsot a projekthez.

Aztán beütött a G-nap

A lánc 2015-ben drasztikus egyszerűsödésen esett át. A nyilvánosságra került szerződések szerint abban az évben a Paks II. már közvetlenül az Euroshow-val üzemeltette a kamiont, 85 millió forintért. 2015. február 6-án Simicska Lajos több médiumnak elárulta, mit gondol Orbán Viktor miniszterelnökről.

Az atomkamion persze azóta is használatban van, többek között a nagy nyári fesztiválokra települ ki, az érdeklődők tájékoztatókat olvashatnak, érintőkijelzőket böködhetnek, megtudhatják, hogyan látja el a működő erőmű árammal az országot, és miért van borzasztóan nagy szükség a bővítésre. Arra, hogy milyen érvek vannak a bővítés ellen, már kevesebb hangsúlyt fektetnek.

Forrás: MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. – Facebook

Korábbi hírek szerint 2017 közepétől 2018 végéig a Paks II. közel 300 millió forintot fizet az Euroshow-nak a kamionért.

Ezért a pénzért az Euroshow-nak a felmatricázott jármű mellett biztosítania kell egy legalább 40 négyzetméter alapterületű, zárt, de természetes fényű kiállítóteret, ahol le lehet ültetni 30 embert. A kiállítótérhez konyha is dukál, és mert VIP-vendégek bármikor beeshetnek, a fogadásukra vinni kell egy minimum 20 négyzetméteres, műfüves teraszt is.

Nos, a jelek szerint a kitelepülés-sorozat év végével nem áll le, és folytatódik az atomkamion hosszú története.