Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Zuckerberg: maradhatnak a holokauszttagadók a Facebookon

Zuckerberg: maradhatnak a holokauszttagadók a Facebookon

Mark Zuckerberg érdekes gondolatmenetet fejtett ki egy csütörtöki podcastben. A műsorban többek között az álhírek terjedéséről, terjesztéséről esett szó, és Zuckerberg úgy vélekedett,

hogy nem szükségszerűen kell a sértő tartalmakat letiltani az oldalról, csak akkor, ha azt célzottan valaki megsértésére vagy megtámadására szánták.

Ezért nem tiltják le a Facebookról a holokauszttagadókat, mivel alapvetően nem tilthatnak le valakit csak azért, mert téved – fogalmazott Zuckerberg hozzátéve: „Én például zsidó vagyok, és vannak emberek akik tagadják, hogy a holokauszt megtörtént. Ezt végtelenül sértőnek érzem. Mindettől függetlenül nem gondolom, hogy a mi platformunknak az lenne a feladata, hogy letiltsa őket, mivel szerintem vannak dolgok, amiket különféle emberek rosszul tudnak. Nem hiszem, hogy szándékosan teszik ezt”. A beszélgetés ezen a pontján a Zuckerberget kérdező újságíró azzal vágott közbe, hogy a holokauszttagadók esetében azért ez bizony előfordul.

Zuckerberg a továbbiakban kifejtette, hogy szerinte nem helyes dolog valakit letiltani, mert téved, még ha sorozatosan is teszi ezt. „Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy teret adunk az ilyen nézetek terjedésének a hírfolyamban” – magyarázta a Facebook-vezér.

Zuckerberg szavai éles kritikát váltottak ki, az egyesült államokbeli Rágalmazás Elleni Liga (ADL) közleményében azt írta: a Facebooknak „erkölcsi és etikai kötelessége” megtiltani, hogy emberek a közösségi portál oldalán a holokausztot tagadó tartalmakat terjesszenek.

A felháborodás hatására Zuckerberg megpróbált finomítani kijelentésén, mint válaszlevelében írja: „személy szerint mélyen sértőnek tartom a holokauszttagadást, és semmiképp nem áll szándékomban azoknak a szándékait védeni, akik tagadják a holokausztot”. Ezután leszögezte, hogy nem céljuk letiltani azokat, akik hazugságokat állítanak, viszont igenis céljuk az álhírek terjedésének megakadályozása.

(Index)