Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sallai Róbert Benedek még nem tudja, kilép-e az LMP-ből

Sallai Róbert Benedek még nem tudja, kilép-e az LMP-ből

„A mai naptól újra az LMP tagja vagyok”

– közölte Facebook-oldalán Sallai Róbert Benedek.

Hozzátette, másodfokú eljárásban a párt etikai bizottsága megváltoztatva a fegyelmi eljárás eredményét, enyhítette a kiszabott szankciót és a kizárás helyett meghatározott időre az LMP tisztségektől való eltiltásra enyhítette a büntetését.

Mint írta, emellett Kassai Dánielt, aki annak idején megkezdte a visszalépéseket, másodfokú eljárással kizárta az LMP-ből, valamint Ungár Péter mellett Szél Bernadett társelnököt is sújtotta tisztségek viselésétől való eltiltással. Az utóbbi azért jelentős hír Sallai szerint, mert az LMP azt bizonyítja vele, lehet úgy működni, hogy azt ne a következmények nélküliség jellemezze. Ennek ellenére a történtek után, szerinte ez egy enyhe szankció Széllel szemben. Ezt azzal kapcsolatban közölte a politikus, hogy mint mi is megírtuk, Szél Bernadettet minden tisztségétől eltiltották.

Bohózattá fajul az LMP-saga: Szél Bernadettet eltiltották, de maradhat társelnök

A 24.hu szerda éjszaka közölt információi szerint az LMP etikai bizottsága Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter országgyűlési képviselőt három évre minden párttisztségtől eltiltotta, mert az április 8-i választás előtt – a testület értelmezése szerint a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve – választókerületi visszalépésekről (vö. a deklaráltan tiltott ellenzéki koordinációról) tárgyalt.

„Némileg így fellélegezhetek, hogy az első fokon általam gyalázatosnak ítélt politikai döntés helyett egy korrektebb etikai eljárást folytattak le alaposabb mérlegeléssel, ennek ellenére nem tagadom: tagságom helyreállítása után az első gondolatom az volt, hogy megköszönve a döntést kilépek a pártból, immár önként. Ezt azonban még nem tettem meg. Addig, ameddig egy ütőképes ellenzéki politikai erő nem jelenik meg a közéleti palettán, továbbra sem látok jobb esélyt az LMP megerősítésénél, ezért úgy érzem, hogy az LMP-t kellene erősíteni azoknak, akik érdemi változást akarnak.

De én nem egy kormány megdöntéséért lettem politikus, hanem azért, hogy érdemi változások induljanak el az országban.

Ez értékalapú, emberekért dolgozni akaró, a közügyek képviseletét nem csak politikai propagandaként kezelő, nem csupán lózungokat és frázisokat ismételgető, paneleket felmondó politikusokkal lehet. Úgy tűnik azonban sajnos, hogy jelenleg eltűnőben vannak mindenhol azok, akik az értékalapú politizálást képviselik. Pedig egy központosítás irányába ható, erdogani demokráciát építő kormánnyal, rabló-tolvajok hadát az országra szabadító Fidesz-szel szemben primadonnákkal és pojácákkal sajnos nem lehet eredményt elérni” – írta a politikus.

Közölte, az etikai bizottság így nehéz döntés elé állította: érdemes-e még energiát befektetni egy jobb sorsra érdemes politikai formációba, vagy tényleg ideje elengedni, és rájönni: már nem javítható?

Feltette a kérdést, ha az LMP nem javítható, akkor mivel, hogyan lehetne a befejezetlen, szétlopott rendszerváltást befejezni, miként, hogyan lehetne megkezdeni az elszámoltatást, és legfőképpen kivel, mikor lehetne megkezdeni az MSZP-s és fideszes rablókormányok utáni rehabilitációt megkezdeni?

Van erre egyáltalán esély?

„Nos, ezekkel a dilemmákkal indulok ki Balla-pusztára kaszálni, ahol szerencsére mérsékelten van térerő. Ezt az újságírók kedvéért említem, mert magam részéről nem szeretném, ha ez a nap arról szólna a politikai okoskodóknak, hogy hasonlítgatja a Detti és a részemre kiszabott szankciót, ebből következtetéseket kíván levonni, még inkább saját prekoncepciót kívánja megerősíteni. Ebből inkább kimaradnék, ha nem gond” – zárta a bejegyzést.

Borítókép: MTI-Máthé Zoltán