Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Most már bevállalja a kormány, hogy kormánygép az Airbus

Most már bevállalja a kormány, hogy kormánygép az Airbus

„Mivel a Magyar Honvédségnek van repülőgépe, ezért külföldi hivatalos utak esetén inkább a Honvédségnek, és nem egy külföldi légitársaságnak fizetünk” – kommentálta a Zoom.hu-nak Havasi Bertalan a kormány izraeli útja kapcsán feltett kérdéseinket. Igaz, azokkal a Honvédelmi Minisztériumot kerestük meg, de a miniszterelnök szóvivője meglehetősen illetékes a kérdésben.

Azért érdeklődtünk a HM-nél repülőügyben, mert a kormány szerdai, izraeli landolásakor egy honvédségi repülőt lehetett felfedezni Orbán Viktor és miniszterei szállítóeszközeként (Elsőként a 444.hu tette ezt.)

Márpedig ezt az Airbus A319-st a Magyar Honvédség szerezte be tavaly év végén. A gép februári bemutatásakor az akkori honvédelmi miniszter határozottan cáfolta, hogy kormánygépnek, vagyis a kormány külföldi utazásaira szerezték volna be. Simicskó István, sőt, utódja, az akkori vezérkari főnök, Benkő Tibor is azt hangsúlyozta, hogy a korábban a polgári repülésben szolgáló, 8 éves Airbus elsődleges feladata a külszolgálatban teljesítő magyar katonák szállítása lesz. Illetve azt is mondták, sürgős esetekben – pl. külföldön rekedt magyar állampolgárok szállítása – polgári célokra is használhatják majd.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

„Ehhez hasonlóan jár el például Németország, Franciaország, Szlovákia és Lengyelország kormánya is” – írta még kérdésünkre Havasi Bertalan.

Az Airbus kormányzati célokra való használatával nem is lehetne gond, ha nem tagadta volna kategorikusan ezt a kormány. Illetve az is kifogásolható, hogy mivel a honvédség szerezte be az egykori Air Berlin korábbi gépét, nemzetbiztonsági okokból sem az eladó, sem a vételár nem volt nyilvános.