Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Még mindig komoly problémák vannak Rogán Antal kerületének gazdálkodásával

Még mindig komoly problémák vannak Rogán Antal kerületének gazdálkodásával

Az Állami Számvevőszék befejezte Budapest V., XX., XXI. és XXIII. kerületi önkormányzatainak utóellenőrzéseit, amelyek a korábbi ellenőrzések javaslatainak hasznosítására készített intézkedési tervek végrehajtását értékelték – írja közleményében a számvevőszék.

Az ÁSZ megállapította, hogy a XX., XXI., és a XXIII. kerületi önkormányzat az intézkedési tervben foglalt feladatokat vagy azok többségét határidőn belül végrehajtották. Az V. kerületi önkormányzat nem hajtotta végre teljes körűen az intézkedést igénylő feladatait, ugyanakkor az ingatlanok leltározását elvégezte, így ennek eredményeként javult a vagyongazdálkodás szabályszerűsége és átláthatósága.

Egy feladatot sikerült rendesen, határidőre elvégezni

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének ellenőrzését az ÁSZ 2009. január 1. és a 2013. december 31. közötti időszakra vonatkozóan végezte el. Ebben az időszakban a kerület polgármestere Rogán Antal (Fidesz) volt, őt 2014 őszén Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz) váltotta.

Az ÁSZ részére megküldött intézkedési tervben a hiányosságok, szabálytalanságok megszüntetésére az önkormányzatnál hét feladatot határoztak meg. Az utóellenőrzés célja ezzel összhangban annak értékelése volt, hogy az intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e – írja az ÁSZ. Az utóellenőrzés megállapította, hogy az önkormányzat az ÁSZ által elfogadott intézkedési tervében meghatározott négy feladatból egyet határidőben, egyet részben, egyet nem hajtott végre és egy feladat végrehajtása jogszabályváltozás miatt okafogyottá vált.

Az ingatlan-kataszter és a földhivatali nyilvántartás még mindig nem egyeznek

Az önkormányzat a jogszabálynak és a leltározási szabályzatának megfelelően végrehajtotta az ingatlanok mennyiségi felvétellel történő leltározását, valamint intézkedett a vagyonkezelésbe átadott eszközök jogszabálynak megfelelő kimutatásáról a mérlegben. Ennek hatására javult a vagyongazdálkodás szabályszerűsége és átláthatósága.

Az önkormányzat nem teremtette meg az egyezőséget az ingatlanvagyon-kataszter adatai és a földhivatali nyilvántartás között, ami továbbra is kockázatot hordoz a vagyongazdálkodás szabályszerűsége és átláthatósága szempontjából.

A jegyző a törvényi előírásnak megfelelően vezette az intézkedési tervben rögzített feladatok végrehajtásáról szóló nyilvántartást.

Az Állami Számvevőszék figyelemfelhívó levéllel fordult a polgármesterhez a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében.