Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ismét megizzasztották a riporterek a Fehér Ház szóvivőjét Trump miatt

Ismét megizzasztották a riporterek a Fehér Ház szóvivőjét Trump miatt

A Fehér Ház már második napja igyekszik korrigálni Donald Trump botrányos kijelentéseit, amelyek a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megejtett találkozóján hangzottak el a helsinki csúcson. Az amerikai elnök gyakorlatilag az oroszok mellett tette le a voksát, amikor az amerikai elnökválasztásba való beavatkozásról kérdezték. Úgy fest, Trump nem tanult a Finnországban történtekből, ugyanis – magyar idő szerint mára virradóra – hazájában is megismételte azokat a mondatokat, amelyeket 24 órával korábban ő maga is cáfolt. Beszélgetésrészlet Trump és ABC News riportere, Cecilia Vega közötti dialógusból a Fehér Ház sajtótájékoztatóján:

„– Továbbra is célpontja Oroszországnak az Egyesült Államok?

– Köszönöm szépen, nem.

– Akkor nincs ilyesmiről szó?

– Nincs.

– El tudná magyarázni, miért gondolja ezt így?”

Erre a kérdésre már nem érkezett válasz; Trump ekkor már egy másik újságíró kérdésére reagált.

Nem sokkal ezután már a Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders állt a médiamunkások kereszttüzében, és szavukba vágva igyekezett menteni a menthetetlent. Hallie Jackson, az NBC News munkatársa megragadta az alkalmat és rákérdezett a Vega-kérdésekre (nem) adott Trump-válaszokra, valamint arra, mi az igazság Trump oroszokkal kapcsolatos álláspontjáról.

Sanders a következőképpen reagált: „Az elnök úr nem a kérdésre mondta, hogy »nem« , ő úgy értette, hogy »nem, nem válaszolok az ön által feltett kérdésre« . Cecília [Vega] nem érette meg, hogy ez volt az elnök úr válasza, ezért is kérdezhetett vissza. – mondta a szóvivő. – Beszéltem az elnökkel, ő nem arra a kérdésre reagált”.

Jackson nem hagyta annyiban a dolgot, és újra szót kért; kiemelte, hogy három napon belül ez már a második alkalom, amikor a Fehér Ház homlokegyenest mást állít, mint amik Trump szájából korábban elhangzottak. A következő válasz érkezett Sanderstől: „Én nem visszavonom az elnök úr kijelentéseit, csupán elmagyarázom azokat. Én is ott voltam abban a szobában, csakúgy, mint ön, és én nem úgy értettem, mint maga” – hangsúlyozta a Fehér Ház szóvivője.

„Miért kellene hinni az elnöknek ezek után, ha a Fehér Ház minden kijelentése után pár órával előáll, és azt mondja, »csak viccelt«?”– folytatta kérdéseit Jackson.

„Én nem ezt mondtam, csak elmagyaráztam, hogy elnök úr mit szándékozott mondani, sosem mondtam, hogy »csak viccelt«. Az elnöknek pedig lehet hinni, hiszen amikor rosszul mondott valamit, utána azonnal korrigálta a nyilatkozatát” – reagált Sanders, aki ezután szimplán belefojtotta a szót az NBC riporternőjébe, és már egy másik riporter kérdéseire akart reagálni, ellenben visszaadta a szót Jacksonnak…

A riporter megkérdezte a szóvivőt, nevezze meg, Trump mikor szólalt fel Putyin ellen nyilvánosan, amire Sanders azt reagálta, hogy az elnök kijelentette, Oroszország beleavatkozott az amerikai választásokba. (Ennek éppen az ellenkezőjét állította Helsikiben – A szerk.)

Ez a második körös magyarázkodás azért is roppant kellemetlen, mert a Helsinkiben elhangzottak miatt még republikánus körökből is súlyos kritika érte Trumpot. A CIA volt igazgatója, John O. Brennan szerint az elnök hazaárulást követett el, a szó jogi értelmében is.

Borítókép forrása: AFP/Europress/Ron Sachs / CNP