Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hiába perelték ki tőle, nem közölte a kórházi fertőzések számát az EMMI

Hiába perelték ki tőle, nem közölte a kórházi fertőzések számát az EMMI

Áprilisban mondta ki a Kúria, hogy ki kell adni a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat, ezt azonban még mindig nem tette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A felperes, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint minden valószínűség szerint újra perelnie kell. A jogvédő szervezet a honlapján azt közölte, nem állja meg a helyét a tárca jogi érvelése, arra hivatkozva kértek ugyanis felülvizsgálatot, hogy a kért információk személyes adatnak minősíthetők.

Mint a TASZ a honlapján megírta, ez nyilvánvalóan alaptalan, hiszen ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre, ráadásul nyers információkról van szó. Szándékosan így is kérték őket. Az EMMI korábban azt közölte, az adatok kiadása nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető és pánikkeltő lenne.

Kásler Miklós, áprilisban kinevezett tárcavezető azt nyilatkozta, az egyik legfontosabb lépés a magyar egészségügy területén a kórházi fertőzések visszaszorítása.

Borítókép: MTI Fotó: Marjai János