Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gyárfás Tamás: Soha nem fogok megszökni

Gyárfás Tamás: Soha nem fogok megszökni

Példátlanul magas, 100 millió forintos óvadékért kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerős lesz. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője köztévé híradójának elmondta, hogy az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt.

Fotó: Halász Nóra

Az eljárás menete az, ha az illetékes hatóság jogerősen helyt ad az óvadékkérelemnek, akkor az azt igénylő személy két hónapon belül kifizetheti az összeget. Ez egyébként aligha okoz gondot Gyárfásnak, aki sikeres üzletemberként számottevő vagyont halmozott fel, de a közelmúltban is jelentősebb pénzhez jutott a Nap TV korábbi Angol utcai székházának értékesítésével is (az épület a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Echo TV birtokába került).

A Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat Gyárfás ellen. Az intézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás akkor azt mondta, hogy semmi köze Fenyő János meggyilkolásához.

Gyárfás Tamás az Index megkeresésére elmondta, a kérelmükben a kényszerintézkedés enyhítését azzal indokolták, hogy eleget akar tenni a nemzetközi-és az európai úszószövetségben betöltött tisztségeivel járó kötelezettségeinek.

Elmondása szerint a két nemzetközi sportági szövetség már jelezte, hogy bármennyire is tiszteletben tartják az „ártatlanság vélelmét”, ha ő az eddigiekhez hasonlóan nem tud helytállni, ha még csak részt vesz a testület ülésein, akkor a fennálló szabályok értelmében kénytelenek lesznek kizárni.

Gyárfás jelenleg a FINA legszűkebb testületének, a végrehajtó bizottság tagja, emellett a Műúszó sportág liaisonja, továbbá a FINA 209 tagországában terjesztésre kerülő FINA Aquatics World magazinnak a főszerkesztője. A LEN-ben úgyszintén a végrehajtó bizottság tagja, és egyben az európai szövetség gazdasági vezetője.

Gyárfás azt is elmondta az Indexnek, hogy korábban kétszer kért engedélyt a Fővárosi Főügyészségtől, hogy eseti jelleggel, egy-két napra ott lehessen a FINA aktuális ülésén, valamint a szlovákiai Somorján zajló műúszó világ sorozat versenyén, de ezt elutasították. Előbbit azzal, hogy fennáll a szökés veszélye, utóbbit pedig arra való hivatkozással, hogy ezt az útlevéltörvény kizárja.

Gyárfás ügyvédje, Bánáti János július 6-án kérelmezte, hogy óvadék ellenében enyhítsék a kényszerintézkedést. A Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon – az ügyészség szóvivője által közzétett – döntést hozott.

Gyárfás az Index kérésre elmondta, hogy a jogerős döntést megelőzően neki nem állt szándékában a kérelemről senkit sem tájékoztatni.

Az Indexnek hangsúlyozta, soha nem fog megszökni, teljes mértékben a hatóság rendelkezésére áll. Annak ellenére, hogy az ügyvédje többször elmondta neki: a bizonyítás nem a gyanúsított kötelezettsége, ő már alig várja, hogy a vele szemben megfogalmazott vallomásokat kellően alátámasztva cáfolja, a riasztó ellentmondásokat feltárja.

Nem tagadja, hogy az eddig megkapott anyagok ismeretében ezt már rég elkezdte volna, de elmondása szerint a Bánáti Jánossal való megbeszlése alapján elfogadta, hogy ehhez szükség van a hatóság által még visszatartott anyagok megismertetésére is. Meg kell várni, amíg a július elsejétől hatályba lépett törvénynek megfelelően az üggyel kapcsolatos valamennyi dokumentumot a rendelkezésükre bocsátják. A nyomozás érdekeire való hivatkozással ugyanis ezek közül többet változatlanul visszatart a rendőrség. Bánáti ezért azt tanácsolta ügyfelének, hogy a saját maga érdekeit a fentiek szerint csak ezt követően érvényesítse.

Borítókép: A Gyárfás Tamást szállító gépkocsi elhagyja a Gyorskocsi utcai fogda épületét. Fotó: Veres Viktor