Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elkerülhette volna az LMP ezt a puccsra emlékeztető helyzetet

Elkerülhette volna az LMP ezt a puccsra emlékeztető helyzetet

Ezek hírek önmagukban is sok mindent elmondanak – reagált az LMP-s fegyelmikre Hadházy Ákos. LMP-s forrásaink szerint jogászkodásba csomagolva megy a számonkérés; az alapító Schiffer feldúltan beszélt, Szél Bernadett pedig elgondolkodik a jövőn.

„Ezeket a szomorú híreket nem szeretném kommentálni” – mondta az LMP-ben a másodfokú fegyelmi döntésekről a Zoom.hu-nak Hadházy Ákos, aki annyit mégis megjegyzett: „A hírek önmagukban is sok mindent elmondanak.” Hadházyt egyébként már nem érintik a pártban zajló folyamatok, hiszen onnan csaknem egy hónapja kilépett.

Hadházy azután hagyta ott az LMP-t, hogy a – pártban ellene is zajló – fegyelmi eljárásban első fokon kétéves eltiltást kapott mindenféle párttisztség betöltésétől, amit már akkor cinikusan úgy fogadott: ő maga kérte a másodfokon eljáró etikai bizottságot, hogy súlyosítsák az ítéletét, de közben ki is lépett.

Ungár Péter a háttérben, elöl Szél Bernadett és Hadházy Ákos MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Beszámoltunk róla, hogy bohózattá fajult az LMP-s fegyelmik ügye: a 24.hu írta meg, hogy az etikai bizottság Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter képviselőt három évre minden párttisztségtől eltiltotta, ugyanakkor Szél maradhat társelnök (de talán újra nem indulhat). Az első fokon kizárt – Hadházyval összevesző – Sallai R. Benedeket viszont visszavették. Szél Bernadett sejtelmesen úgy kommentált:

„A jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom.”

Mint arról a Zoom.hu már írt, több LMP-s politikus ellen azért indult a párton belül fegyelmi, mert az április 8-i választás előtt nyíltan szembefordultak az LMP hivatalos irányvonalával, és az önálló indulás helyett az ellenzéki összefogást, illetve az egyéni körzetekben a koordinált indulást támogatták, hat helyen vissza is léptek.

Kívülről puccsnak tűnik

Kívülről puccsnak tűnik, ami az LMP-ben zajlik – szegeztük a párt belső ügyeit ismerő forrásunknak az állítást, amire azzal felelt: „De puccs volt a visszalépés is, ha így nézzük”. A kiinduló alap ugyanis szerinte az, hogy a pártvezetők a választások előtt nem voltak hajlandóak lefolytatni a vitákat a visszalépésekről.

„A politikai vitákat nem folytattuk le, ezért most jogászkodásba csomagolva megy a számonkérés” – állította, hozzátéve: a párt belső folyamatai lassúak, a vezetők pedig féltek a belső vitáktól. „Ha a kongresszustól kérik az áldást a visszalépésekre, akkor a küldöttek többsége jó eséllyel nemet mondott volna. Ezért nem is kérték.”

Persze meg is győzhették volna az összefogáspártiak a küldötteket, de ahhoz győzködni kellett volna őket.

Forrásunk szerint az „összefogósok” előreszaladtak a zászlóval, de nem eléggé. Ahhoz legalábbis nem eléggé, hogy a fegyelmi testület ne vonhassa őket felelősségre. Az egész helyzettel az a baja, hogy ilyen fontos kérdésekben, mint az összefogás vagyis az irányvonal, nem a párt kongresszusa szabta meg az irányt.

Kassai Dánielt kizárták MTI Fotó: Marjai János

A Zoom.hu közben elérte a még ma is LMP-tag Kassai Dánielt. Pontosabban már ő sem az, mert a másodfokú határozat az ő esetében éppen az volt, hogy kizárták a pártból. A politikus azt mondta, „szembemegy a magyar joggal, hogy kizártak az LMP-ből”, ezért jogászokhoz fordul.

Kassai volt az első, aki a tavaszi kampányhajrában bejelentette visszalépését az esélyesebb ellenzéki jelölt javára. A zöldpárt politikusa Kunhalmi Ágnes, az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje javára lépett vissza Budapesti 15-ös választókerületben, és ennek lett is eredménye: Kunhalmi megverte fideszes ellenfelét (46 és 39 %-ot kaptak).

Kassain és Hadházyn kívül kerestük a párt más, a fegyelmikkel érintett politikusát is. Így Sallai R. Benedeket, Ungár Pétert, Schmuck Erzsébetet és a párt szóvivőjét, egyben elnökségi titkárát, Kanász-Nagy Mátét is, de vagy nem értük el őket, vagy nem kívántak nyilatkozni a kialakult állapotról.

Jellemző a helyzetre, hogy még az LMP-alapító, a pártból már távozott Schiffer András is csak annyit mondott a témáról a Zoom.hu kérdésére: „Jaj, hagyjanak már ezzel békén”.

Borítókép: Hadházy Ákos / Fotó: Halász Nóra