Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Miniszterelnökség házi tanácsadócége beleMÁK-olt egy 1,8 milliárdos állami megbízásba

A Miniszterelnökség házi tanácsadócége beleMÁK-olt egy 1,8 milliárdos állami megbízásba

A Magyar Államkincstár (MÁK) 1,8 milliárd forintért kötött tanácsadói szerződést “uniós pénzeszközök felhasználásához” – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. Az 1,8 milliárd csak keretösszeg, az államkincstár a pénz 70 százalékának elköltésére vállalt garanciát. A tendert egy három cégből álló konzorcium nyerte:

  • Ész-Ker Zrt.,
  • Imperial Tender Kft.,
  • Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda.

A Miniszterelnökség házi tanácsadócége

Mindhárom szereplő régi ismerős már az uniós pénzek körüli tanácsadások piacáról, különösen az Ész-Ker. A cég tulajdonosa és vezetője Kárpáti Péter György, akinek vannak fideszes (sőt az Orbán-családhoz való) kötődései. Egyik üzleti partnere Hamar Endre, akinek több közös érdekeltsége is volt az elmúlt években Orbán Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal.

Az Ész-ker emellett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez áll közel, mára nyugodtan tekinthetjük a Miniszterelnökség házi tanácsadó-cégének. Az Ész-Ker nemrég az SBGK Ügyvédi Irodával közösen nyerte meg a Miniszterelnökség szűk ötmilliárdos közbeszerzési és jogi tanácsadói keretszerződését (ez 2020-ig szól). Az, hogy az Ész-Ker nyert, már akkor sem okozott meglepetést senkinek, már a sokadik ilyen szerződése volt a Miniszterelnökséggel.

A következő 4 évben az Ész-ker Kft. fogja intézni a NAV közbeszerzéseit tokkal-vonóval, 840 millió forintért cserébe.

Az Ész-Ker a nyertesek közt volt a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (Nefpi) 5 milliárd forintos tanácsadói tenderén, mások mellett az Imperial Tender Kft-vel és a Nagy és Kiss Ügyvédi Irodával együtt.

6500 projektben, 13 000 beszerzésben, 4000 szerződésmódosításban lesz benne a kezük

A MÁK-kal kötött szerződés értelmében a három cégnek a következő feladatokat kell majd elvégeznie:

  • Közbeszerzési eljárások dokumentumainak közbeszerzési-jogi utóellenőrzése és utólagos ellenőrzése,
  • Közbeszerzési szerződések módosításának közbeszerzési-jogi utóellenőrzése és utólagos ellenőrzése,
  • Belső szabályzatok elkészítése, felülvizsgálata,
  • Az ellenőrzési eljárásokat elősegítő útmutatók, ellenőrző listák elkészítése,
  • Közbeszerzési minőségbiztosítási folyamathoz, szabálytalansági eljárásokhoz kapcsolódó szakvélemények, állásfoglalások készítése, auditok során közreműködés, közbeszerzési-jogi szakértői tanácsadás és rendelkezésre állás,
  • Szakmai konferenciákon, továbbképzéseken szakmai előadások (oktatások), workshopok tartása.

Tervezett mennyiségek: Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 6500 db projekt keretében, 13 000 db közbeszerzési eljárás utó- vagy utólagos ellenőrzése, 4000 db szerződésmódosítás utó- vagy utólagos ellenőrzése. Audit ellenőrzés várhatóan a projektek 5 százalékát érinti.

Az ÁSZ évente két alkalommal tervezi szakmai előadások (oktatások), workshopok tartását.