Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A macedónok is csatlakozhatnak a NATO-hoz

A macedónok is csatlakozhatnak a NATO-hoz

A macedón parlament megszavazta csütörtökön az ország NATO-csatlakozásának jóváhagyásáról szóló határozatot, így megkezdődhetnek a csatlakozás előkészületei. A szervezet még múlt héten hívta meg tagjai közé Macedóniát, miután az államnak (27 év után) sikerült lezárnia az ország nevéről folytatott vitát Görögországgal.

Macedónia csak akkor válhat az Észak-atlanti Szerződés Szervezete teljes jogú tagjává, ha minden hivatalos intézkedést lezárt a névváltoztatással kapcsolatban, azaz sikeres lett az ország nevének megváltoztatásáról szóló népszavazás, és az alkotmányt is az új névnek megfelelően módosították, valamint a görög parlament is ratifikálta az egyezményt.

Ahogy Zoran Zaev miniszterelnök szerda este közölte, az őszi, véleménynyilvánító referendumon arra a kérdésre kell majd válaszolniuk a macedónoknak, hogy támogatják-e az ország európai uniós és NATO-tagságát azzal, hogy elfogadják a Macedónia és Görögország között megkötött megállapodást.

A névvita azóta folyik Macedónia és Görögország között, mióta az előbbi ország függetlenné vált Jugoszláviától. Az ország a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem szerepelt a Jugoszláviára történő utalás. A névváltoztatást követően a nyugat-balkáni országot Észak-Macedóniának fogják hívni.

Csütörtökön a 120 tagú parlament mind a 76 jelenlévő képviselője igennel szavazott az ország NATO-csatlakozására.

MTI