Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sehol sincs Macron a nagy elődhöz képest

Sehol sincs Macron a nagy elődhöz képest

Növelte a franciák életkedvét labdarúgó-válogatottjuk sikere a foci vb-n, de a győzelem nem befolyásolta Emmanuel Macron államfő tetszési mutatóját – derült ki az Odoxa közvélemény-kutató intézet felmérésből, amelyet szerdán ismertetett a Le Figaro című konzervatív francia napilap.

Az 1005 francia választópolgár megkérdezésével a döntő másnapján, hétfőn készült felmérés szerint a franciáknak negyede, a 25 és 34 év közöttieknek pedig 29 százaléka, azaz csaknem 16,5 millió ember ment ki az utcákra ünnepelni a mérkőzés lefújása után, vasárnap. A franciák jelentős többsége (82 százalék) szerint a győzelemnek pozitív hatása lesz a franciák büszkeségére és 74 százalék szerint javítja az országról alkotott véleményt a világban. Fél évvel ezelőtt

a franciáknak alig 41 százaléka volt optimista jövőjét illetően, most 62 százalékos ez az arány.

A közvélemény-kutatás arra is rávilágított, hogy az általános jókedv ellenére nem változott Emmanuel Macron megítélése, a franciák 39 százaléka tartja jó elnöknek. Gael Sliman, a felmérést végző Odoxa elnöke szerint a világbajnoki győzelemnek nincs olyan hatása az államfő megítélésére, mint a húsz évvel ezelőtti volt, amikor az akkori elnök, Jacques Chirac népszerűsége hirtelen 14 százalékkal növekedett.

Macron öröme / Fotó: AFP/Europress

Az elemző ezt azzal magyarázta, hogy 1998-ban politikai társbérletben kormányzott a jobb- és a baloldal, és a jobboldali államfő nem gyakorolta a hatalmat, a kormányzást a szocialista Lionel Jospin irányította miniszterelnökként. A jelenlegi politikai berendezkedésben viszont Emmanuel Macron gyakorlati politikai feladatokat lát el, ő irányítja ténylegesen a kormányt, és a jobboldali Edouard Philippe miniszterelnököt is, így

az elnöktől várják a franciák a munkanélküliség csökkentését és a gazdasági növekedést.

„A közvélemény-kutató intézet szerint azonban ha az államfő hirtelen nem is lett népszerűbb, hosszú távon a válogatott győzelme jó hír számára, hiszen a franciák boldogan indulnak nyaralni, büszkék a hazájukra és optimisták. Ez ideális felállás az államfőnek őszre, amikor a nem túlságosan népszerű és könnyű reformjait fogja beindítani” – mondta az elemző.

„Franciaország az elmúlt 5-6 évben egy rendkívül pesszimista, rosszkedvű ország volt, amin az sem segített, hogy a külső megítélése Macron megválasztása óta drámaian javult” – mondta a Zoom.hu-nak Soós Eszter Petronella, Franciaország-szakértő, hozzátéve:

„A vb-győzelem a belső hangulatot javíthatja,

de az, hogy a közvetlen politikai haszna mi lesz, még nem lehet tudni”.

Borítókép forrása: MTI/EPApool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij