Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán izraeli útja miatt vehette le a Black Cube-témát a Fidesz a napirendről

Orbán izraeli útja miatt vehette le a Black Cube-témát a Fidesz a napirendről

 

 

Túl azon, hogy a Fidesz-KDNP itthon nem akart a Black Cube-botrány miatt kínos helyzetbe kerülni, diplomáciai feszültséget sem akart éppen Orbán Viktor miniszterelnök izraeli hivatalos útja alatt. Alighanem ezért vetették le a kormánypártok az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának napirendjéről az összes olyan pontot, amelynél a legkisebb esély is volt arra, hogy szóba kerüljön a választási kampányban hazai civil szervezeteket lejáratni igyekvő, ellenük kémkedő izraeli magánhírszerzőcég ügye.

Minden „veszélyt” elhárítottak

Legalábbis a Zoom.hu információi szerint a bizottság ellenzéki tagjai közt ez a verzió is kering arról, miért „bojkottálták a nyári vakáció előtti utolsó testületi ülést a bizottságban többségben lévő kormánypárti politikusok. Pontosabban az ülést – zárt ajtók mögött – megtartották, ám a tervezett hét napirendi pont közül csupán egyet vitathattak meg. A többit az utolsó pillanatban lemondták.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

„Az ülés előtt egy perccel, bármilyen előzetes jelzés nélkül beadtak egy módosított napirendi javaslatot, amelyben a tervezett témák közül csak egyet, a közbeszerzések alóli mentesítésekről szólót hagytak meg, a többit levették” – mondta a Zoom.hu-nak a testület jobbikos elnöke. Mirkóczki Ádám szerint a kormánypártok egyszerűen nem akarták, hogy szóba kerülhessen a Black Cube magyarországi tevékenysége.

Az ülés után Halász János, a testület fideszes alelnöke úgy nyilatkozott, azért módosítottak a napirenden, mert „a szolgálatok beszámolóit az őszi ülésszakban hallgatják meg”. Azt Mirkóczki is elismerte, korábban arról volt szó: az őszi ülésszakra halasztják a tavalyi beszámolókat, de aztán a kormánypártok javaslatára beiktatták a mai, soron kívüli ülést a mentesítések miatt, ő pedig nem látta akadályát, hogy most letudják a beszámolókat is.

MSZP: felháborító, elfogadhatatlan

Csakhogy a Black Cube-ügy előkerülhetett volna akár az egyik becserkészett civil szervezet, a Migration Aid bejelentése nyomán a témáról értesült Alkotmányvédelmi Hivatal beszámolójakor, akár az „egyebek napirendi pontnál. Erre előzőleg utalt is Mirkóczki, a testület LMP-s tagja, Szél Bernadett pedig kérdést akart feltenni Bayer Zsolt publicistának a témát érintő „tényfeltáró” cikkeiről. Erre mondta Halász János, hogy

„a bizottságnak nem dolga, hogy »zsurnaliszta« témákat tárgyaljon.”

Mindezt Szél Bernadett Facebook-bejegyzésében úgy értékelte: „Újra meghekkelte a Fidesz a bizottságot”, miután tudták, hogy számon akarja kérni a titkosszolgálatokat arról, mit tudtak meg a Black Cube magyarországi tevékenységéről a választási kampány során. Szél azt ígérte: utánajár ennek, és kérni fogja az Alkotmányvédelmi Hivatal tájékoztatását.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja, mellette Halász János, a testület fideszes alelnöke Fotó: Veres Viktor

A kormány vagy a Fidesz számára kellemetlen kérdések, témafelvetések bojkottjával a Fidesz ott folytatja a komédiát, ahol tavasszal abbahagyta, ez pedig felháborító és elfogadhatatlan” –mondta a Zoom.hu-nak a testület MSZP-s tagja. Molnár Zsolt arra utalt, hogy akkor, akkoriban a testület ülését többször kivonulással lehetetlenítették el a kormánypártiak, mondván: „Az ellenzék kampányüléssé akarja silányítani a munkát.

A Zoom.hu a bizottság minden kormánypárti politikusától megkérdezte, miért vetették le a napirendi pontokat, nem gondolják-e, hogy lenne mit kivizsgálni a Black Cube-ügyben, illetve Orbán izraeli útja után erre hajlandóak lennének-e. Választ a négy politikus – Halász János, Lezsák Sándor, Hubay György és Móring József Attila – közül csak Lezsák Sándortól kaptunk, aki azt írta, hogy Halász János már mindent elmondott a témában.

Mi ez az egész?

Jó eséllyel a valódi indítékok, a háttérből a szálakat mozgatók és főleg a megbízók továbbra is homályban maradnak, miközben – a jelek szerint – a Fidesz legfelsőbb köreihez, illetve a kormányig ér a Black Cube-botrány. Mint arról a Zoom.hu is beszámolt, az izraeli magán-hírszerzőcég elismerte ugyan, hogy ők segítették a civilek elleni lejáratókampányt az idei magyar választások előtt, sok még a nyitott kérdés. A Politico cikke szerint az idei magyarországi parlamenti választásokba is beleavatkoztak: megpróbáltak lejáratni civil szervezeteket. A Black Cube azonban a Yedioth Ahronoth nevű izraeli újságnak ezt cáfolta. Mármint csak azt, hogy politikai megbízásról lett volna szó. A Black Cube azt állította: pénzügyi okokból bérelték fel őket egy milliárdosok közötti vita miatt, amelynek az egyik szereplője Soros György. A történetükben ott a hiba, hogy a cég a Migration Aid nevű szervezetet is megpróbálta csőbe húzni, pedig nekik semmi közük Soroshoz. Bayer Zsolt pedig úgy jön a képbe, hogy az addig publicisztikákat író szerző hirtelen „oknyomozó riportokat” kezdett el írni a kormányközeli Magyar Időkben, és éppen a Migration Aid vezetőjét támadva.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs