Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán és Netanjahu között az antiszemitizmus vádja sem rontja el a jó viszonyt

Orbán és Netanjahu között az antiszemitizmus vádja sem rontja el a jó viszonyt

„Minden magyar kormány kötelessége megvédeni minden állampolgárát. Ennek az erkölcsi és politikai követelménynek Magyarország nem tett eleget. Akkor a zsidók védelme helyett a náci kollaborálást választottuk. Ez nem fordulhat többé elő” – tavaly júliusban ezekkel a szavakkal kezdte sajtótájékoztatóját Orbán Viktor, amikor Budapesten fogadta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

A magyar kormányfő szavait egyszerű gesztusként is fel lehetett volna fogni, de az eseményen még sokan emlékeztek egy hónappal korábbi mondataira, amikor

kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst.

Ráadásul ebben az időszakban már javában dübörgött a kormány Soros-ellenes kampánya, ami sokakat a negyvenes évek antiszemita retorikájára emlékeztetett. A választások után pedig óriási médiavisszhangot kapott a KDNP egyik megbélyegző akciója, amely során

matricával láttak el egy budapesti csillagos házat,

amelyben a Menedék Egyesület irodája található. (A csillagos ház egy olyan épületet jelöl, amelyben a 40-es években a Magyarországon üldözött zsidóknak elkülönítve kellett lakniuk, ezért a hatalom pedig sárga csillaggal jelölte meg azokat.)

„Bevándorlást támogató szervezet” feliratú matrica a Népszínház utcában 2018. június 14-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Jóbaráti viszony

Nem csoda, hogy Netanjahu tavalyi történelmi látogatását – ő volt az első izraeli miniszterelnök, aki a rendszerváltás óta Magyarországra jött – hazájában is sokan kritizálták. Bírálói azt vetették a szemére, miért fogadta el Orbán meghívását, amikor más esetekben az antiszemitizmus leghalványabb gyanúját is elítéli.

Egy évvel a tavalyi látogatás után most Orbán Viktoron volt a sor, hogy viszonozza Netanjahu meghívását. A magyar kormányfő – négy miniszterével: Semjén Zsolttal, Szijjártó Péterrel, Gulyás Gergellyel és Rogán Antallal – hivatalos programjai csütörtökön kezdődnek majd. Orbán Netanjahu mellett Reuven Rivlinnel, Izrael elnökével is tárgyal, majd találkozik David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében.

A magyar miniszerelnök utazását hasonló reakciók kísérik, mint Netenjahu tavaly látogatását. Az izraeli baloldal máris kifejezte nemtetszését a találkozóval kapcsolatban, valamint a Haaretz nevű patinás lap sem kímélte Orbánt – levél formában üzentek neki. Az Amnesty International nevében pedig aktivisták tüntetést is szerveznek, amiért hivatalos útja során Orbán Viktor meglátogatja a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Múzeumot.

Nem törődnek a kritikákkal. MTI Fotó: Mohai Balázs

Velük ellentétben a magyarországi zsidó szervezetek üdvözölték a látogatást. Heiszler András, a Mazsihisz elnöke például úgy fogalmazott a Times of Israel című lapnak, hogy

a kormányfői vizit jó hír a zsidóságnak.

A valóságban Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor jó kapcsolatát még az ilyen incidensek sem tudják aláásni. A két kormányfő hagyományosan nagyon jó viszonyt ápol, még tanácsadójuk is ugyanaz volt a nemrég elhunyt Arthur Finkelstein személyében. Akkor sem szégyenlősek, ha egymás politikáját kell támogatniuk, Netanjahu Budapesten például külön megköszönte, hogy Magyarország a nemzetközi fórumokon is kiáll Izrael mellett. A Fidesz-kormány áprilisi kétharmada után pedig

Netanjahu volt az első külföldi államfő, aki gratulált a magyar miniszterelnöknek.

Tavaly nagy port kavart az is, amikor az izraeli nagykövet tiltakozott a Soros-plakátok miatt, majd nem sokkal később az izraeli külügyminisztérium, melynek kormányfőként Netanjahu a vezetője, pontosítást adott ki.

Orbán látogatása előtt egy nappal egyébként az egyik izraeli tévécsatorna azt állította, hogy az izraeli kormány segítséget nyújtott ahhoz is, hogy a magyar kormány előtt megnyíljanak az ajtók Washingtonban.

Hasznos a jó kapcsolat

„A találkozót semmiképpen sem nevezném szimbolikusnak, a két fél közötti legmagasabb szintű találkozóról van szó. Magyarország és Izrael között gazdaságilag és politikailag is szoros kapcsolatok állnak fenn” – nyilatkozta a Zoom.hu-nak Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője

„A két ország közötti politikai reláció három szinten is intézményesült: bilaterális, V4-es és európai uniós szinten is, amelyek közül a kétoldalúság a legfontosabb”– folytatta Szalai, aki szerint a korábbi megnyilvánulások ellenére az izraeli kormány inkább

partnernek tekinti a magyar kormányt az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

A szakértő szerint az Izraellel való jó kapcsolatok az ország fejlettsége miatt gazdaságilag hoznak hasznot Orbánnak, emellett az amerikai kapcsolatokra is pozitívan hathatnak. Ráadásul a két fél segítheti egymást a többoldalú fórumokon, például az ENSZ-ben zajló vitákban. Magyarország egyike azon kevés uniós országnak, amely Izraellel és Palesztinával is pozitív kapcsolatokat ápol, ami mozgásteret biztosít hazánk számára.

Borítókép forrása: MTI / Mohai Balázs