Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itt a lista, mely cégek öntik a magyar fociba a TAO-pénzeket

Itt a lista, mely cégek öntik a magyar fociba a TAO-pénzeket

Nagy meglepetés nem éri az embert. Elsősorban Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Kuna Tibor és Orbán Győző cégei nyitják ki a pénzcsapot.

Az Átlátszónak sikerült kiszednie a Magyar Labdarúgó-szövetségből (MLSZ), hogy az elmúlt években mely vállalatok öntötték a TAO-forrásokat a magyar labdarúgó klubokhoz. Abban nincs meglepetés, hogy Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Kuna Tibor és Orbán Győző cégei mellett az OTP, a MOL és a Telekom is nagy összegeket adott erre a célra. Amíg eljutottak egy nem teljes adatsorhoz, addig hosszú út vezetett.

Az Mfor tavasszal írta meg, hogy az elmúlt hét évben 526 milliárd forint társasági adót nem fizettek be a cégek az államkasszába, hanem inkább sport- vagy kulturális szervezeteknek adták oda. A kormány ezzel kapcsolatban folyamatosan azt hangoztatta, hogy ez nem közpénz, ám tavaly novemberben a Kúria véglegesen kimondta, hogy a TAO-támogatás közpénz.

Minden adott volt tehát ahhoz, hogy több év titkolózás után ki kelljen adni a támogatók sorát, ám ez csak nem akart megtörténni. Az Átlátszó újságírója végül a Kúria döntése után, januárjában közvetlenül az MLSZ-hez adott be közérdekű adatigénylást, amelyben a sportegyesületek és a gazdasági társaságok közötti, 2011 és 2017 között született TAO-igazolásokat (cégnév, összeg, időpont, támogatást kapó sportegyesület neve) kérte kiadni. A szervezet azonban pénzt kért, sokat, így a lap szűkített a keresési feltételen. Így például csak a Felcsút, Fradi, Kisvárda, Mezőkövesd, Videoton TAO-igazolásait kérték. Így sem ment egyszerűen a történet, de most a lap magkapta a kért adatokat, ezek szerint pedig:

  • Videoton, Mol Vidi – Garancsi István érdekeltség

Ennek az alakulatnak csak a Mol adott. Ez a legrövidebb lista, két évadban is csak egy cég adott TAO-támogatást a klubnak. A 25 százalékos állami tulajdonban lévő MOL Nyrt. tulajdonában lévő MOL Petrolkémia Zrt. 2015/16-ban 216 millió forintot, 2016/17-ben pedig 215 millió forintot irányított a Videotonhoz.

  • Felcsút, Puskás Akadémia FC

A 2015/16-os évben Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Hódút Kft. küldött 1 milliárd forint TAO-támogatást Felcsútra. Emellett ott van a 2015/16-os TAO-listán a Magyar Vakond Kft. 30 millió forinttal, a Vakond Út és Építőipari Kft. 193 millió forinttal, Orbán Viktor édesapjának egyik érdekeltsége a Dolomit Kft. 100 millió forinttal, Mészáros Lőrinc vasútépítő cége az R-Kord Kft. 40 millió forinttal, a szintén sok állami megbízást kapó Provital Zrt. 10 millió forinttal és Soltút Kft. 150 millió forinttal.

2016/2017-ben 1,16 milliárd forint TAO-támogatást küldött Felcsútra a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő MKB Bank, 720 milliót a Magyar Takarékszövetkezet, 560 milliót pedig Mészáros vasútépítő cége, az R-Kord ajánlott fel. De ott van a listán a Mészáros kezében lévő Hunguest Hotels 60 millió forinttal Mészáros gyerekeinek építőcége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. 30 millió forinttal, a közbeszerzéseken szintén sikeres WHB 150 millió forinttal és Épkar Zrt. 35 millió forinttal, valamint Orbán Győző Dolomit Kft.-je 63 millió forinttal.

2017/18-ban is már a Mészáros és Mészáros Kft., R-Kord Kft. jelenik meg 891 millióval, a részben állami tulajdonú MOL egyik lányvállalatától, a MOL Petrolkémia Zrt.-től 1,5 milliárd, az MKB Banktól pedig 1,4 milliárd forint közpénz érkezett Felcsútra.

  • Ferencváros

Itt a három szezon alatt a GE Infrastructure Kft. 250 millió forint, a szintén svájci SPAR 35 millió forint indított Kubatov Gábor csapatának. Persze ezzel nem volt vége, hiszen a listán van még a Magyar Telekom 200 millió forinttal, a GE Hungary 48 millióval, a kormányzati óriásplakátokat kitevő Odex 30 millióval, Garancsi István Market Zrt.-je pedig szerény 6,6 millió forinttal. A sorban feltűnik még a francia tulajdonú Legrand Zrt. 200 millió forinttal, a Telekom egyik leányvállalata, az E2 Hungary Zrt. pedig 15 millió forinttal

  • Kisvárda – Seszták Miklóshoz közeli

Utóbbi csapat mögött a Duna Aszfalt neve jelenik meg az említett időszak alatt egyszer 557 millió forinttal. Az idő közben kegyvesztetté vált Kuna Tibor reklámcége, a Young and Partners Kft., Trinity International Communications Kft. is olvasható a listában 50 millióval. A svájci tulajdonú GE Infrastructure Kft. 170 millióval, de fellelhető a sorban 90 millióval a kormányzati takarítási tendereket nyerő B+N Referencia Zrt. is. Látható még a MOL egyik leánya is az FGSZ Földgázszállító Zrt. 318 millió forinttal, mint ahogy a GE Hungary 200 millió forinttal vagy a Telekom 50 millióval, illetve a Hódút Kft. 56 millió forinttal.

  • Mezőkövesd – Tállai András

Ide a Betonút Zrt., és a Szíjj László kezében lévő Duna Aszfalt lett “nevezve” előbbi 100, utóbbi 265 millió forinttal. Azért persze a megjött Mezőkövesdre a MOL Petrolkémia Zrt. 536 millió forinttal, majd egy évre rá 600 millió forinttal és beszállt az OTP Jelzálogbank Zrt. is 138 millióval. A támogatói kör része a Merkantil Bank is, amely vállalat 170 millió forint közpénzt csatornázott Tállai csapatához TAO-támogatás formájában.