Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Úgy tűnik, a kormány mégsem döf kést a veszteséges kiskerláncok torkába

Úgy tűnik, a kormány mégsem döf kést a veszteséges kiskerláncok torkába

Július 17-e, Kedd délután ugyanis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Palkovics László innovációs miniszter a kormány nevében benyújtott a parlament elé egy javaslatot, amely eltörölné azt a törvényt, ami lényegében a veszteséges kiskermultik kivégzésével ér föl – szúrta ki a 24.hu.

Az eltörlendő törvény 2018-tól lépett életbe, és kimondja, hogy az a cég, amelynek nettó árbevétele többségében napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi értékesítéséből származik, és két egymást követő évben a nettó árbevétele külön-külön legalább 15 milliárd forint, de veszteséget termel vagy nullszaldós, nem árusíthat többé napi fogyasztási cikkeket. A szankció lényegében az érintett cég működésének ellehetetlenítésével ér föl, a 15 milliárdos árbevétel-kritériummal pedig a törvény lényegében a nagy, külföldi tulajdonban lévő kiskerláncokra van szabva.

A javaslat indoklásában azt írják, hogy az Európai Bizottság álláspontja szerint a szabályozás nincs összhangban a letelepedés szabadságára és a tőke szabad mozgására vonatkozó alapelvi uniós rendelkezésekkel. Hozzátették azt is, hogy az Európai Unió 2016 óta kötelezettségszegési eljárás keretében vizsgálta a törvényt.