Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán az általa is megszavazott orosz szankciókat bírálta Putyinnak

Orbán az általa is megszavazott orosz szankciókat bírálta Putyinnak

A magyar kormányzati beszámolókból jótékonyan kimaradt, hogy Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor mikről beszélgettek, amikor a vasárnapi vébédöntő előtt találkoztak, de a Kreml honlapjára felkerült a beszélgetés egy részének leirata, így megtudhattuk, hogy

  • Vlagyimir Putyin jó focistának (csapatjátékosnak) tartja Orbánt. „Megtartotta az ígéretét, és eljött a vébédöntőre. Ebben persze semmi különös sincs, hiszen jó focistának ismertük meg, aki szereti a focit” – mondta Putyin.
  • Orbán pedig nem érti, hogy Budapestről miért Bécsbe és nem Moszkvába járnak operába az emberek. A magyar miniszterelnök ezt azután mondta, hogy arról értekezett, mennyire élvezte azt az öt napot, amit most Oroszországban töltött. „Nem igazán értem, hogy azok, akik Budapestről hajlandóak elmenni a bécsi Operába, azok miért nem akarnak elmenni a Bolsojba, ami az európai kultúra egyik ékköve” – mondta Orbán, akinek csak két számot üzennénk: 243 (Budapest-Bécs), 1825 (Budapest-Moszkva).

Ezeknél az apróságoknál is fontosabb viszont, hogy mit mondott az EU Oroszország elleni szankcióiról, amelyeket ő maga is megszavazott.

„Ami a bilaterális kapcsolatokat illeti, azt gondoljuk, hogy jó úton járunk. […] Őszintén szólva, ha nem lennének a szankciók, amelyek kárt okoznak [Oroszországnak], akkor még gyorsabban tudnánk haladni. Természetesen, ezek az intézkedések károsak, és sok lehetőségtől elesünk miattuk. Szeretném biztosítani arról elnök úr, hogy támogatjuk az Oroszország és a Nyugat közötti helyzet normalizálódását” – mondta Orbán Viktor.

Az Európai Unió a Krím-félsziget orosz megszállása és annektálása miatt fogadott el korábban Oroszország ellen szankciókat, amelyeket néhány nappal ezelőtt hosszabbított meg az EU Tanácsa, amelyben Orbán Viktor is benne van, és ő is a szankciók fenntartása mellett szavazott. Az EU mellett az USA, Ausztrália és Kanada is szankcionálja jelenleg az oroszokat, akik pedig továbbra is folytatják a háborút Ukrajnában. Putyin külpolitikájának jelenleg a legfontosabb célja elérni a szankciók enyhítését, ebben pedig Orbán Viktort szeretné fő partnerének Európában.

(Népszava/444)

Borítókép: Moszkva, 2018. július 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (j3) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b3) a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én. Mellettük Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (b).
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs