Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezen bukhat el Trump 2020-ban

Ezen bukhat el Trump 2020-ban

A demokraták eddig még nem álltak elő egyetlen új, karizmatikus jelölttel sem, Trump viszont az eddigi egyik legnépszerűtlenebb elnök az Egyesült Államok élén. Egy biztos. Két év múlva igen szoros küzdelemnek néz elé Amerika.

Bár még két év van hátra a következő amerikai elnökválasztásig, a (nem hivatalos) kampány máris elindult, ezzel együtt pedig az esélylatolgatás is. A gazdaság erősödése és az emelkedő bérek miatt sokan úgy vélik, az ingatlanmogul Donald Trump másodszor is győzelmet arat majd, néhány jel mégis arra utal, hogy 2020-tól nem ő teszi majd „újra naggyá Amerikát”.

Népszerűtlen elnök szerencsés helyzetben

Fontos jelzés, hogy Trump 46 százalékos támogatottságtól jobb eredményt még nem tudott elérni az Egyesült Államokban és az előbb említett arány megválasztása óta nem sokat emelkedett, ami egyébként a többi republikánus politikus támogatottságáról is elmondható.

Ettől függetlenül mégis az a legvalószínűbb, hogy újra Trump lesz a konzervatív tábor jelöltje, hiszen ritka jelenség, hogy egy párt egy éppen regnáló elnök helyett egy új elnökjelöltet állítana a soron következő választáson – ezzel azt kommunikálnák szavazóik felé, hogy az előző jelölttel hibáztak, ami pedig nem éppen egy szerencsés politikai lépés. (A másik eshetőség ha 2016-os elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller vizsgálata elmarasztaló ererdményt hozna.)

Az időközi (2018 november-midterm elections) választások előtt elhamarkodott előrejelzéseket tenni ennek ellenére sem érdemes. Most minden azon múlik, novemberben sikerül-e majd megszereznie a baloldaliaknak a kongresszus valamelyik házát. Ráadásul, Trump hamarosan a második legfelsőbb bírát jelöli ki (már csak a szenátus jóváhagyása hiányzik), amivel évtizedekre meghatározhatja az amerikai közéletet.

Időközi próba

Az időközi választás egy szövetségi szavazás, amelyre a négyéves elnöki ciklus közepén kerül sor. Tétje, hogy Trump a munkáját támogató kongresszusi többséggel tudja-e folytatni a következő két évben, emellett pedig számos képviselői és kormányzói poszt is eldől majd. Szavazni minden 18. életévét betöltött amerikai állampolgár szavazhat, aki regisztrált (ez a szabály államonként változik, van ahol nincs szükség regisztrációra).

Ha a demokraták nem akarják újra átélni a 2016-ban történteket, az egyik legfontosabb feladatuk, hogy félretegyék a párton belüli feszültségeiket, és egy új, lendületes jelölttel vágjanak bele az elkövetkezendő időszakba, aki képes lesz elnyerni az amerikai szavazók többségi szimpátiáját. Egyelőre, annak ellenére, hogy országosan az ő támogatottságuk nagyobb, ezt még nem sikerült megoldaniuk.

„Azt mindenképpen észre kell venni, hogy Trump egy szerencsésebb helyzetben lett elnök, amikor Amerika az Obama-korszakot követően már kilábalt a válságból” – mondta a Zoom-hu -nak Kaló Máté, külpolitikai elemző.

Trump ígéretei

Trump azonban még a helyzeti előnnyel sincs biztos pozícióban. Hiába hangoztatja úton-útfélen, hogy: “Promises Made, Promises Kept” (“Megígértem.Betartottam”), a jól hangzó mondat némileg sántít. Az elnök a két leghangzatosabb ígéretét nem tartotta be: a Mexikó-Egyesült Államok határán lévő falat sem építette fel, és az Obamacare-t sem helyezte hatályon kívül. Persze, az előbbi elég nehezen is lett volna fizikai értelemben kivitelezhető ennyi idő alatt. Stabil követőtábora mégsem érzi átverve magát, hiszen ha kézzel fogható fal nem is épült, számukra úgy tűnhet, az illegális bevándorlás ellen Trump igencsak aktívan lépett fel.

„A déli államok republikánus szavazói úgy érzik, Trump odafigyelt a problémájukra és nem hagyta őket cserben, mert (bár eléggé ellentmondásos módszerekkel, ld. családok szétválasztása) eljárás alá vonták az illegális bevándorlókat” – magyarázta Kaló.

„A fal hiányát az elnök könnyűszerrel a kongresszusra tudta hárítani, mivel a költségvetés elemeihez az ő engedélyükre van szükség. Az egészségügyben inkább visszalépés történt, mint valódi megoldás, de egy stabil gazdasági helyzetben még ez a probléma sem jelenti feltétlenül azt, hogy Trump szavazókat veszít majd”– folytatta a szakértő.

A külpolitikai elemző szerint, bár Trump ellentmondásos elnök, az elmúlt időszakban annyira magasra tornázta fel az ingerküszöböt, hogy a közvélemény elkezdett idomulni kaotikus vezetési stílusához. Követői pedig szókimondó kommunikációs stílusa és a számára fontos ügyek mantrázása miatt valószínűleg a ciklus hátralévő idejében is kitartanak mellette.

És ha valamit nem sikerül összehoznia, mindig van kit hibáztatni: a kongresszus, a „borzasztó” demokraták, Kanada vagy a mexikóiak gyakorlatilag folyamatosan bevethető bűnbakoknak bizonyultak számára.

Fotó: Bernd von Jutrczenka/dpa/AFP/Europress

Fiatal ellenzék

Van azonban egy új irányzat a demokratáknál amelyik a legutóbbi megmérettetésen sikeresnek bizonyult. A novemberi időközi választásokat felvezető előválasztásokon egy 28 éves demokrata -szocialista jelölt, a bronxi Alexandria Ocasio-Cortez kiütötte New Yorkban a tíz ciklus óta képviselő Joe Crowley-t, a Demokrata Párt egyik erős emberét a képviselőházból. Cortez sikerének receptje az volt, hogy radikális programmal állt elő: a lakhatást alapvető emberi jognak nevezte, szigorítana a fegyvertartáson, megfizethető egészségügyi ellátást és ingyenes felsőoktatást szeretne Amerikában.

Cortez győzelme a progresszívoknak bebizonyíthatja, hogy országos szinten van esélyük a sikerre – kérdéses, hogy hány körzetben válik majd be ez a formula, hiszen az ő esetében egy többségben liberális városról, New Yorkról van szó. A demokratákat sokszor elitistának bélyegezték, a Cortez-féle szocialista irányzat pedig éppen a középosztály problémáira koncentrálna. Az ország középső részén élőknek ezek a felvetések akár „marxistának” is hangozhatnak és nem biztos, hogy tudnak majd mit kezdeni velük, hiszen ők nem feltétleül szeretnék magukat az „állam gondokoskodó kezeire” bízni. A fiatal bronxi nő győzelme komoly kérdéseket vet fel az egyébként is generációs váltással küszködő demokrata vezetés előtt.

Alexandria Ocasio-Cortez/ Fotó: Getty Images/Scott Heins

„Lehetséges egy progresszívebb előretörés a demokrata párton belül is, hiszen a középosztály jelentős része lakhatási problémákkal küzd, főként az olyan egyre dráguló nagyvárosokban, mint New York vagy San Francisco, ahol egy országos szinthez mérve jó fizetésből is megerőltető kifizetni a lakbért” – mondta Kaló, aki hozzátette, hogy a magas összegű tandíjak is egyre nagyobb problémát jelentenek ennek a rétegnek.

„A másik régi probléma az egészségügy, hiszen egy alapvető baleseti sebészeti beavatkozás, mint egy felrepedt áll is több tízezer dolláros számlához vezethet, és utána még kérdéses, hogy ebből mennyit térít majd meg a biztosító. Amennyiben a demokraták választ adnak arra, hogyan oldanák meg ezeket a problémákat, sikerrel járhatnak”– mondta az elemző. A republikánusok egyelőre nem tudtak megbirkózni a drága egészségügyi ellátás kérdésével és nem is igazán mutattak hajlandóságot arra, hogy foglalkoznának vele.

A demokratáknak a győzelem érdekében alapvetően arra kell odafigyelniük az elkövetkezendő ciklus előtt, hogyan tálalják majd a javaslataikat. Ha elvesznek az ideológiai dilemmákban, könnyen támadási felületet adhatnak a republikánusoknak. Amennyiben ez sikerül, két év múlva megpróbálhatják Amerikát ők is „naggyá tenni”.

Borítókép forrása: AFP / Brendan Smialowski