Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump Amerikájába rúgna, de hiteltelen és hihetetlen lett Sacha Baron Cohen új sorozata

Trump Amerikájába rúgna, de hiteltelen és hihetetlen lett Sacha Baron Cohen új sorozata

Az HBO GO-n vasárnap óta látható Sacha Baron Cohen új sorozata, amiben hülyébbnél hülyébb karakterek bőrébe bújva próbálja a hülyébbnél hülyébb amerikai karaktereket kiforgatni önmagukból. Cohen hozzáállása egyáltalán nem ismeretlen, aki látta akár csak Borat figuráját, tudja, miről beszélek.

A Who is America? őszintén kiábrándító, egyszerűen az van, hogy Cohen maszkmestere konkrétan szar, és amit mondjuk a képernyőn keresztül is észreveszek, azt élőben, 30 centiről egy egysejtű is kiszúrja: hogy az a csávó, aki itt ül, egy bazinagy maszkot hord az arcán, jó, hogy le nem esik a fejével együtt, tehát biztosan nem az, akinek mondja magát.

Mégis az van, hogy leülnek vele, és nekiállnak beszélgetni, sőt meglepő módon Cohen ennél valamivel még többre is viszi, de haladjunk sorban.

Sacha Baron Cohen – a festőművész kisétál a börtönből

Ali G indahouse, Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika, A diktátor, Brüno – ezeket mind Sacha Baron Cohen brit komikus, író és színész jegyzi, már ami a filmek és sorozatok forgatókönyvét és főszerepét illeti. Túl van számos Emmy- és Oscar-jelölésen, kapott már BAFTA- és Golden Globe-díjat egyaránt. Csak hát ahogy telt-múlt az idő, úgy szoktunk hozzá ahhoz az elsőre nagyon is polgárpukkasztó humorhoz, amit Cohen képvisel, de sajnos ezt nem lehet a végtelenségig csinálni, ugyanis ami mondjuk a 2000-es évek elején még vicces, friss és üde volt, az ma már egyrészt átlátszó, másrészt sok. Ez az alapvető probléma a Who is Amercia? esetén is.

A sorozat első része négy karaktert villant meg, de ezekből a Cohen-karakterekből lesz még több is a beharangozók szerint. Most itt volt

  • a Hillary Clinton-szavazó, aki Trump-szavazók házába megy;
  • a leszerelt izraeli ezredes, aki 3 éves gyerekeknek adna pisztolyt az iskolai lövöldözések megelőzésére, és ehhez támogató politikusokat talál magának;
  • a konzervatív blogger, aki Amerika 1 százalékába akarja importálni a maradék 99-et, és ehhez Bernie Sanderst akarja befűzni,
  • a sittről frissen szabadult, saját fekáliájával festő zseni, aki konkrétan beszopatja a rajongójává váló galériást.

Nos, a négyből három karakter nem működik.

Még akkor sem, ha azt látom a képernyőn, hogy azokkal, akiket interjúalanynak választ Cohen, előfordul, hogy komolyan veszik a saját szerepüket.

Sacha Baron Cohen – a konzervatív blogger

A Clinton-szavazó olyan hülyeségeket ad be a Trump-szavazóknak, hogy a lánya nem használhat intim betétet és az amerikai zászlóra kell menstruálnia, és a vértől a kínai zászlóra kezd hasonlítani a lobogó, amiért tök természetesen és jogosan idiótának nevezik a vendéglátói.

A leszerelt izraeli ezredes köré pedig olyan fegyverimádó világ épül, amit egyszerűen nem vesz be a gyomrom: nincs az az Isten, hogy felnőtt emberek 3 éves gyerekek fegyvertartási engedélyéért kampányoljanak névvel, arccal, konkrétan belemondva a kamerába, hogy erre szükség van. De ezt a részt meg is lehet nézni, itt van hozzá a videó:

Szegény konzervatív blogger pedig azt próbálja beadagolni Bernie Sanders szenátornak, hogy matematikailag lehetséges Amerika felső 1 százalékába integrálni az alsó 99 százalékot. Persze Sanders, gondoljon bárki bármit, nem olyan hülye, hogy ezt bevegye, ellenben van olyan politikus, hogy mindezt türelemmel végigüli.

Az egyetlen működőképes karakter a sittről frissen szabadult festő, aki saját fekáliájával festeget portrékat kartonlapokra,

és nagyon szeretné, hogy egy galéria végre komolyan vegye a művészetét. És ehhez olyan partnert talál egy galériatulajdonos nő személyében, aki még a saját fanszőrét is képes odaadni, hogy azzal festegessen a kortárs festészet legújabb állócsillaga.

Sacha Baron Cohen – a liberális Hillary Clinton-szavazó

Ha utóbbi vonalat erősítené Cohen a következőkben, akkor szívesen nézném a Who is America? következő részeit, de a türelmem sajnos annyira véges, hogy erre már csak egyetlen esélyt látok: a következő részt. Ha egy hét múlva nem sikerül, akkor elköszönök tőle.

Mert bizony van mivel szembesíteni Amerikát, de ha Cohen nem lát túl önmagán, akkor még azt sem hiszem el, hogy legalább önmagát látja: esetleg belenézhetne a tükörbe is néhanap, mielőtt véletlenül még tökéletesen belesimul abba a gépezetbe, amit egyébként kritizálni, vagy egyáltalán: megmutatni szeretne.

(Who is America? – 1. évad, 1. rész, 28 perc – Rendező, főszereplő: Sacha Baron Cohen. Premier: HBO GO, 2018. 07. 15.)