Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Két év börtönt kapott a hálapénzt követelő orvos

Két év börtönt kapott a hálapénzt követelő orvos

Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a budapesti ortopéd sebészt, akire rábozonyították, hogy kilenc esetben hálapénzt kért illetve fogadott el betegeitől az amúgy OEP-finanszírozott beavatkozásokért – írja az Index. Az ítélet – amely 3-3 évre eltiltotta az orvost a foglalkozásától és a közögyektől is – nem jogerős.

Volt olyan beteg, akivel az orvos előre, mással csak a műtét után közölte, mennyi pénzt kér. Egyes esetekben alkudozott is a honoráriumként elvárt összegről, és előfordult, hogy részletfizetési lehetőséget ajánlott a betegnek. Kiderült, hogy egy betegétől visszautasított egy értékes könyvet, mondvá: inkább pénzt kér.

Az orvos olykor részletfizetést is enegedett – képünk illusztráció Fotó: AFP/Europress

Nemrég a Zoom.hu is írt arról, hogy 2010 óta a másfélszeresére nőtt Magyarországon a hálapénzként adott vagy elfogadott „mellékesek” összege: 2016-ban a magyarok fejenként átlag 2 881 forintot adtak ki hálapénzre egy év alatt, ez összességében tízmilliárdos nagyságrendű hálapénzt jelent.

Ugyanakkor a hálapénz lassan kikophat az egészségügyi rendszerből, bár emögött furcsa ok áll. Ahogy a Zoom.hu megírta, egy idő után magától tűnik el a hálapénz, ha így folytatódik a magánegészségügyet igénybe vevők száma.

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó: Kovács Tamás