Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Húszezer milliárdos kérdésről dönt a vakáció előtt a törvénygyár

Húszezer milliárdos kérdésről dönt a vakáció előtt a törvénygyár

Egy hét pihenés és a vb-döntő jelentette kikapcsolódás után még egy utolsó, háromnapos munkahéttel zárja le rendkívüli, nyári ülésszakát az Országgyűlés. Az utolsó pillanatban is személyre szabott törvényeket gyártó, az újabb Fidesz-kétharmad birtokában új erőre kapó törvénygyár hétfőn, kedden és pénteken ülésezik, aztán végre Orbán Viktor is elmehet V-A-K-Á-C-I-Ó-ra.

Orbán Viktor miniszterelnök az ülésteremben Fotó: Veres Viktor

A képviselők mindhárom nap hoznak döntéseket a 2019-es költségvetéssel összefüggésben, a büdzsé végszavazása, vagyis a 20 ezer milliárd forintos kérdés megválaszolása pénteken lesz. A költségvetés megalapozása és módosítgatása nem volt zökkenőmentes, erről itt írtunk bővebben:

A PM szerint megalapozott a jövő évi büdzsé makropályája – hiszen tavaly is eltalálták

Százmilliárd forintnyi kockázatot tárt fel az ÁSZ a 2019-es büdzsében

Így adózunk jövőre – a gigantikus áfabevételek nélkül leállna az állam

Katonák és sportolók örülhetnek legjobban a jövő évi költségvetésnek

Már meg is van a jövő évi költségvetés első vesztese

Szintén a költségvetéshez kapcsolódó friss vita volt a múlt héten, hogy a Fidesz – információink szerint saját, „talpas” képviselői nyomására – jelentősen emelni javasolja a képviselői fizetéseket, ennek amolyan mellékszálaként viszont gyakorlatilag megfojtotta volna az ellenzéki pártokat, ám az utolsó pillanatban hajlandó volt utóbbi tervtől legalább részben visszavonulni. Erről itt írtunk bővebben:

Fizetést emel, mégis kicsit megfojtja az ellenzéket a Fidesz

Fizetést emel, mégis kicsit megfojtja az ellenzéket a Fidesz Bruttó kétszázezerrel nőne a képviselői fizetés, jelentősen a pártalapítványi támogatás, mégis, az új szabályozás gyakorlatilag az ellenzéki pártok halálos ítélete. Végül, némi birkózás után a helyzet egy fokkal azért jobb lett. Hogy is van ez? Szájbarágó.

A költségvetésen kívül is lesz viszont munka bőven, sőt, a héten még lesznek bizottsági ülések is. Ezek közül érdekesnek ígérkezik a nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülése, melyen szóba kerülhet a Black Cube-botrány, amely a magyar kormányig illetve a Fidesz legmagasabb szintjeihez is elérhet.

A háromnapos munkahét első, hétfői napján 13 órakor kezdődik az ülés. Ezen a képviselők elsőként a jövő évi büdzséhez beérkezett módosító javaslatokról tárgyalnak, majd azokról – a várhatóan mintegy kétórás vita után – szavaznak is. Ezután következnek az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések, melyek között nem egy, a kormány számára kínos témát vet majd fel az ellenzék:

  • Mérgező ételek, rákkeltő gyógyszerek? A kormány miért nem garantálja a magyar emberek biztonságát? – kérdezi Bangóné Borbély Ildikó (MSZP)
  • Valóban felújított metrókocsik közlekednek Budapesten? – kérdezi Tordai Bence (Párbeszéd)
  • Lesz-e szabad tankkönyv-választás, vagy csak mellébeszélés? – kérdezi Arató Gergely (DK)
  • Miért fontosabbak a stadionok, mint a hallgatói tanulmányi ösztöndíjak? – kérdezi Farkas Gergely (Jobbik)
  • Jön a fizetős egészségügy? – kérdezi Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd)
  • Mi akadályozza a kormányt az otthoni ápolás foglalkoztatási jogviszonyként történő elismerésében? – kérdezi Székely Sándor (DK)

és a kakukktojás: Hogyan készül fel a rendőrség a Stop Soros életbe lépésére? – kérdezi Ágh Péter (Fidesz)

Kedden reggel 9 órától szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a parlamenti munka, majd összesen tizennégy javaslat zárószavazását bonyolítják le. Ekkor fogadhatják el egyebek mellett a 2019-es költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, valamint a választási jogszabály változtatásait. Az ülésnap későbbi részében szavazásra váró előterjesztésekhez benyújtott módosító javaslatokról tárgyalnak.

A parlament pénteken 11 órától ülésezik, a napirenden kizárólag határozathozatalok szerepelnek. A képviselők elsőként a jövő évi büdzsét véglegesíthetik, majd az adótörvényeken módosíthatnak. Az Országgyűlés ekkor alkothat új jogszabályokat a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről. Így a nyári, vakáció előtti utolsó pillanatokban még megszavazza a Fidesz-kétharmad:

  • a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényt, melyről a Zoom.hu is írt, mint olyan, megint csak személyre, lehetőségekre szabott törvény, amit az ellenzék csak úgy hív: nemzetközi Mészáros Lőrinc törvény.
  • a szabálysértési törvény módosítását, amely az alaptörvényi megbélyegzés után most a hajléktalanokat börtönnel is fenyegeti – igaz, mint a Zoom.hu megírta, könnyítésként bekerül, hogy előtte még háromszor büntetőponttal figyelmeztetik őket.

Borítókép: illusztráció / Fotó: Veres Viktor