Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Brutálisan megugorhatnak a törlesztőrészletek – félmillió hiteles érintett

Brutálisan megugorhatnak a törlesztőrészletek – félmillió hiteles érintett

A hónap elején több banknál is rég nem látott emelkedésnek indultak a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletei – írja a Népszava, amely a lakáshitelek referenciakamatának tekintett bankközi kamatláb emelkedésére vezeti vissza az okokat, utóbbi Európa-szerte megfigyelhető folyamat.

Június elejéhez képest 0,14-0,85 százalékponttal emelkedtek a lakáshitelek kamatai. Az óvatos kamatemelés már az év eleje óta tart a változó kamatozású kölcsönöknél, de egyre több fix kamatozású terméknél is érzékelhető a növekedés. Ez ugyanakkor a már korábban megkötött, fix kamatozású hitelszerződéseket nem érinti.

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatai szerint tavaly év végén már csaknem egymillió lakáshitel-szerződéssel rendelkeztek a magyar háztartások. Az MNB által a Népszavának küldött tájékoztatás szerint ezek 62 százaléka legfeljebb 1 éves fixálású vagy változó kamatozású volt.

(MTI)

Borítókép: Illusztráció / Fotó: Stiller Ákos/Bloomberg via Getty Images