Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A magyarok kétharmada szerint nem oké hitelből nyaralni

A magyarok kétharmada szerint nem oké hitelből nyaralni

2017-ben többet költöttek a magyarok utazásra és több időt töltöttek pihenéssel, mint egy évvel korábban – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a KSH adataiból. A magyar lakosság körében a külföldi úticélok népszerűbbek, mint a belföldiek: tavaly a külföldi turisztikai célú utazásokra a lakosság 8,2 százalékkal többet költött, összesen 619,9 milliárd forintot. A belföldi kikapcsolódásra szánt kiadások 6,4 százalékkal emelkedtek, a végösszeg megközelítőleg 330 milliárd forint volt.

Az Intrum követeléskezelő vállalatcsoport évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. A 2017 végén készített reprezentatív kutatásban 24 országból 24 401 európai – köztük 1006 magyar – állampolgár vett részt. A kutatás a nyaralási szokásokat vizsgálta, amelyből kiderült, hogy a magyarok pénzügyi szempontból tudatosan tervezik meg a nyaralást – írja közleményében az Intrum.

A rendszeresen spóroló magyarok negyede tesz félre utazási célra, amely alacsonyabb, mint az európai átlag. Ennek hátterében a magyarok megtakarítási céljai állnak – írja az Intrum -, hiszen Magyarországon a váratlan kiadásokra való felkészülés a legfontosabb. Az utazási célú spórolás a 18-24 éves korosztály esetén a legmagasabb: a rendszeresen félrerakó fiatalok közel 40 százaléka emiatt is spórol.

Amellett, hogy Magyarországon nem a legnépszerűbb takarékoskodási cél az utazás, a válaszadók számára fontos, hogy a nyaralás kiadásait saját anyagi helyzetüknek megfelelően kezeljék: több mint 70 százalékuk elutasítja, hogy hitelből vagy ismerősöktől kölcsönkért pénzből utazzon el. Ezen a téren a legmegfontoltabb a 25-34 éves korosztály, a fiatal felnőttek majd négyötöde vélekedik így. Az adatok alapján a magyarok következetesebbek e téren, mint német, francia és finn társaik.