Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tökéletes hatékonyság kontra szív és akarat – Ki nyeri a foci-vb-t?

Tökéletes hatékonyság kontra szív és akarat – Ki nyeri a foci-vb-t?

Sokkal nagyobb a horvátok szurkolótábora, a francia válogatott mégis jóval esélyesebb az aranyra. Sírásra felkészülni!

A francia válogatott nyeri meg a világbajnokságot.

Tudjuk, hogy ezzel a kijelentéssel nem leszünk népszerűek, de Didier Deschamps együttese eddig egészen különlegeset nyújtott a vb-n. Persze aki nem követte végig a világbajnokságot, az ne gondoljon arra, hogy Franciaország brazilos gálával ment végig a mezőnyön, sőt, gálát, szépséget csak nyomokban tartalmazott a csapat játéka. A kulcsszó: a hatékonyság.

A francia válogatott ugyanis mindig azt nyújtotta, amire éppen szükség volt, és mindig akadt olyan kulcsembere, aki góllal, gólpasszal, vagy éppen egy bravúros mentéssel tolni tudott a csapat szekerén. Kulcsemberből pedig bőven akad a keretben, ahol hemzsegnek a világsztárok, és ez az egyik legnagyobb érdeme Deschamps kapitánynak, hogy megtalálta azt a 23 francia kiválóságot és klasszist, akik jó csapatot képesek alkotni, és éppen csak annyira helyezik előtérbe egyéni ambícióikat, hogy azzal még az együttest szolgálják, és ne a saját szobrukat fényesítsék. Ráadásul csapaton belüli feszültségekről sem hallani,

amennyiben pedig minden rendben a francia válogatott körül, akkor a csapat játéktudása jó, vagy még jobb eredményre jogosítja fel őket.

fotó: AFP/Europress

Az első meccsen, Ausztrália ellen Griezmann harcolt ki és értékesített egy tizenegyeset, majd Pogba megszerezte a győztes gólt, a második találkozón Peruval szemben a 19 és fél éves Kylian Mbappé lőtte a nyerő találatot, a dánokkal közösen produkált sétálós labdázgatás pedig tökéletesen megfelelt egy regeneráló edzésnek.

Aztán jött az egyenes kieséses szakasz, az argentinok ellen Mbappé volt a király – duplázott és tizenegyest harcolt ki –, de a jobbhátvéd Pavard is jókor szerezte meg első válogatottbeli gólját, amely a torna egyik legszebb találata volt. A negyeddöntőben egy másik hátvéd, Varane villant, aki Griezmanntól kapta a gólpasszt, akárcsak az elődöntőben a gárda másik belső védője, Umtiti. Griezmann egyébként három gólnál és két gólpassznál jár, ami azt jelenti, hogy a 10 francia gól fele nélküle nem jöhetett volna létre.

Út a döntőig – Franciaország:

 • Ausztrália 2–1
 • Peru 1–0
 • Dánia 0–0
 • Argentína 4–3
 • Uruguay 2–0
 • Belgium 1–0

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Varane, Umtiti páros szinte átjátszhatatlan, még az uruguayi Godin, Gimenez duót is felülmúlja. A kapuban meg ott van a csapatkapitány Hugo Lloris, aki a védések számában és a védési százalékot tekintve sincs az első tíz kapus között, mégis azt kell mondanunk, hogy biztos támaszt ad a csapatnak, elég, ha csak a Belgiummal vívott elődöntőre gondolunk.

fotó: AFP/Europress

A francia válogatott átlagéletkora alig több, mint 25 év, a keretben csak öt 30 feletti labdarúgó van – és abból is kettő kapus –, szóval minden adott ahhoz, hogy a brazil Mario Zagallo és a német Franz Beckenbauer után ő legyen a harmadik, aki játékosként és kapitányként is vb-t nyer. Az 1998-as menetelés során ráadásul a horvátok is legyőzték a franciákat, akkor az elődöntőben és 2–1-re.

CROATIA vs FRANCE Then and Now [World Cup 2018]

See more video: AGE 19 Ronaldo, Messi, Neymar, Mbappe ★ Who Is The Best ? https://youtu.be/vnSCXFe2x6E Philippe Coutinho’s Lifestyle ★ 2018 https://youtu.be/b3yCL4Re6Z4 Paul Pogba’s Lifestyle ★ 2018 https://youtu.be/i-1WrdViqHg Kylian Mbappe’s Lifestyle ★ 2018 https://youtu.be/D_UG82H_1qg Top 10 Most Dangerous Footballers [World Cup 2018] https://youtu.be/PyEwUIMgFaM TOP 10 Fastest Footballers World Cup 2018 https://youtu.be/DEXqKKaqR0Y Brazil Wags World Cup ★ 2018 Who is Most Beautiful ?

Ezzel a szinte tökéletes francia gépezettel száll szembe a kis Horvátország, de

hiába a két ország lakosságszáma közti majdnem tizenhatszoros különbség , és hiába nyernek majd végül a franciák, korántsem lefutott a finálé.

A horvátok diadalmenetéről számtalan cikket közöltünk már. Ebben például összefoglaltuk az eddigi sikereiket, és tényleg úgy teljesít a kockás mezes, vízilabda sapkás gárda, hogy van sansza az aranyéremre, de ez végül nem jön majd össze.

Luka Modric és társai egymás után három hosszabbításos meccset vívtak meg sikerrel – erre még senki sem volt képes, Anglia 1990-ben harmadjára már veszített –, remekül összerakott, ráadásul hatalmas akarattal és szenvedéllyel futballozó csapatot látunk a pályán. Amely csapatban azért egy-két világklasszis is akad, sőt olyan középpályása, mint Modric, még a francia válogatottnak sincsen.

Út a döntőig – Horvátország:

 • Nigéria 2–0
 • Argentína 3–0
 • Izland 2–1
 • Dánia 1–1 – tizenegyesekkel 3–2
 • Oroszország 2–2 – tizenegyesekkel 4–3
 • Anglia 2–1 – hosszabbítás után

Nehezíti viszont a horvátok helyzetét, hogy a hírek szerint veszélybe került a combsérülést szenvedő Ivan Perisic játéka, és hiába a hatalmas szív, ne felejtsük el, a gárda 90 perccel többet töltött a pályán, mint Franciaország és egy nappal később is játszotta le a saját elődöntőjét.

fotó: AFP/Europress

Szóval ne számítsunk felejthetetlen játékra, sokkal inkább egy utolsó vérig küzdő horvát válogatottra, no meg egy klasszisokból álló végtelenül hatékony francia csapatra.

Utóbbi aztán győzni is fog, bizonyítva, hogy a mostani torna a hatékonyság világbajnoksága. A szépséget, a szenvedélyt, valamint a könnyeket pedig meghagyjuk a horvátoknak és az értük szorítóknak.

Legtöbb játékperc:

Varane 540 Modric 604

Legtöbb gól:

Griezmann, Mbappé 3-3 Modrid, Perisic, Mandzuki 2-2

Legtöbb gólpassz:

Griezmann 2 Modric, Perisic, Mandzukic, Badelj 1-1

Legtöbb kapuralövés:

Griezmann 20 Perisic 19

Legtöbb kaput eltaláló lövés:

Griezmann 9 Rakitic 5

Védések:

Lloris 11 Subasic 12

Legtöbb szabálytalanság:

Pogba 12 Rebic 19

Legtöbb elszenvedett szabálytalanság:

Pogba 14 Rakitic 18

Borítókép: AFP/Europress