Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A legjobb helyre került a vb-arany!

A legjobb helyre került a vb-arany!

Csillogó támadójáték, remek egyéni alakítások, tökéletes középpálya, remekül záró védelem, no meg egy kiváló kapus – Franciaország játékában mindegyik elem benne volt.

 

No nem azért, mert mi már a döntő előtt megmondtuk, de Franciaország nyerte meg a világbajnokságot. Ráadásul – hiába vitatja ezt bárki is – teljesen megérdemelten.

Nem Didier Deschamps – aki a harmadik, aki játékosként és edzőként is világbajnok lett – együttese játszotta a legszebb futballt, nem ők lőtték a legtöbb gólt, nem ők adták a gólkirályt, a védelem az argentinok ellen három, a döntőben még két gólt nyelt be, a gárda első számú csatára nulla gólt szerzett, mégis, ha a világbajnokság egészét nézzük, nem férhet kétség a gallok diadalához.

És szó sincs arról, hogy a francia válogatottnak ne lenne saját játéka – bár erről most nem tudnánk hirtelen komplett szakmai elemzést adni –, viszont az együttes taktikájának legfontosabb szegmense, hogy remekül alkalmazkodni az adott mérkőzéshez, és folyamatosan kontroll alatt tartott a találkozó alakulását. Ehhez persze klasszis és felkészült játékosokra van szükség, ilyenből viszont rengeteg van a francia csapatban. S pontosan ezek a klasszisok azok, akik meghatározták a gárda futballját, miközben képesek voltak a kevésbé látványos feladatok elvégzésére is. Kontroll és hatékonyság – ezek voltak a kulcsszavai a franciák győzelmének.

Fotó: AFP/Europress (Kattintson a képre a galériáért!)

Angol lett a gólkirály

Ahogyan azt sejtettük, Harry Kane lett a torna gólkirálya, az angol támadó hét mérkőzésen hatszor volt eredményes – a gólok eloszlását most ne firtassuk –, míg a második helyre öten futottak be, hiszen Griezmann, Mbappé, Lukaku, Cheryshev és Cristiano Ronaldo is négy-négy gólt szerzett.

Griezmann és Mpabbé csillogása mellett talán fel sem tűnt, de a gól nélkül záró csatár, Giroud hatalmas mezőnymunkát végzett, a középpályán meg a Pogba, Kanté duó egyszerre segítette a védőket és tette még veszélyesebbé a Mbappé, Griezmann, Matuidi, Giroud támadókvartettet.

Szintén nem elhanyolható része a sikernek, hogy Franciaország csapatáról sütött a magabiztosság, no meg a náluk időnként hiányzó egység. Tudták, hogy nagy dolgokra hivatott a brigád, ennek súlya viszont nem nyomta agyon őket, sokkal inkább motiválta a csapatot, amely minden mérkőzésen hozott egy jó átlagot – amivel kikapni már nem lehet –, többnyire viszont a játék egy, vagy több szegmensében teljesített kimagaslóan.

A csoportkörben inkább a biztonságra helyezték a hangsúlyt, kevésbé szép, de eredményes focival mentek tovább, aztán a nyolcaddöntőben megmutatták, hogy a támadójátékuk már majdnem olyan lehengerlő, mint a belgáké, a negyed- és az elődöntőben tökéletesen védekezett a gárda, a fináléban meg újra az ellenfél kapujánál parádézott.

Fotó: AFP/Europress (A képre kattintva galéria nyílik!)

Ráadásul a francia csapatban szerepelt a világbajnokság nagy felfedezettje, a mindössze 19 és fél éves Kylian Mbappé, aki minden idők legfiatalabb francia vb-kezdőjátékosa és vb-gólszerzője lett, Pelé után meg a második tinédzser, aki egy világbajnoki döntőben szerzett gólt! Négy éve, Pogba, most Mbappé robbant be a köztudatba, nem lennénk meglepve, ha utóbbi a következő tíz(-tizenöt) év egyik legnagyobb játékosává válna.

Egyéniben sikerült

Noha „csak” ezüstérmet szerzett a horvát Luka Modric, mégis – és egyébként megérdemelten – őt választották a torna legjobb játékosának, a belga Eden Hazard és a francia Antoine Griezmann előtt. A legjobb kapus a belga Thibault Courtois lett, míg a legjobb fiatal játékos díját Kylian Mbappé kapta meg. A Fair Play-díjat a spanyol válogatottnak osztották ki, bár ez gyaníthatóan senkit sem hoz lázba a tizenhat között búcsú csapatnál.

A francia válogatott úgy nyert világbajnokságot, hogy az egyik legfiatalabb átlagéletkorú, alig több mint 25 éves kerettel utazott a tornára, a fiatalos lendület mellé viszont pont megvolt a szükséges rutin, hiszen a többség járt már nagy világversenyen, no meg a legjobb csapatokban edződik.

Fotó: AFP/Europress (Kattinson a fotóra és nézzen még több képet a boldog franciákról!)

S akkor nem beszéltünk még Antoine Griezmannról, aki 4 gólt lőtt és 2 gólpasszt adott, de az ő beadásából fejelt öngólt a döntőben Mandzukic, az első meccsen tizenegyest harcolt ki, szóval vezére volt a francia válogatottnak, pont úgy teljesített, ahogyan az a világ egyik legjobb játékosától elvárható.

Ha pedig a világ legjobb játékosainak egy része egy válogatottban szerepel, és ők képesek egymásért küzdeni, egy hónapon keresztül fegyelmezetten, maximális koncentrációval futballozni, akkor az a válogatott megérdemelten lesz világbajnok. A francia válogatott pedig ilyen csapat.

A harmadik duplázó

Nem lett új világbajnoka a sportágnak, így továbbra is nyolc nemzet mondhatja el magáról, hogy nyert már aranyérmet a foci-vb-k történetében, viszont immár öt olyan ország (Horvátország mellett az 1938-ban és 1954-ben második Magyarország is ilyen) van, amelyik vesztes döntőben szerepelt. A francia válogatott Argentína és Uruguay után a harmadik kétszeres világbajnok, az 1998-as és a 2006-os arany mellett egy ezüst- (2006) és két bronzérme (1958, 1986) van a csapatnak.

Borítókép: AFP/Europress