Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Brexit: Trump azt javasolta a Maynek, ne tárgyaljon, perelje be az EU-t

Brexit: Trump azt javasolta a Maynek, ne tárgyaljon, perelje be az EU-t

A brit miniszterelnök szerint az amerikai elnök azt javasolta neki, hogy a brexitről szóló tárgyalások helyett perelje be az EU-t. Donald Trump az Egyesült Királyságban tett hivatalos látogatása végén Theresa May kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén úgy fogalmazott, előállt May számára egy javaslattal az EU-val szembeni magatartásról, de azt a brit kormányfő “túlságosan keménynek, talán brutálisnak is” találta.

Az amerikai elnöki pár és a brit miniszterelnöki pár Fotó: Brendan Smialowski/AFP/Europress

Theresa May, aki a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának vendége volt, arra a kérdésre, hogy mi volt ez a “brutális javaslat”, felfedte:

Trump azt ajánlotta neki, hogy ne tárgyaljon tovább az EU-val, hanem perelje be az uniót.

A Zoom.hu is írt róla, hogy Donald Trump páros lábbal szállt volna bele a brexitbe. Az amerikai elnök a Sunnak adott interjúban azonban egyenes utalást tett arra, hogy ha Nagy-Britannia a brexit után is szoros kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn az Európai Unióval, az lehetetlenné tenné a brit-amerikai szabadkereskedelmi megállapodást.

Trump a Sunnak adott interjúban kijelentette: megmondta Theresa Maynek, hogy “hogyan kellene ezt csinálni”, de a brit kormányfő nem értett vele egyet, nem hallgatott rá, más utat választott. Az elnök megjegyezte: ő nagyon sok mindent másképp csinált volna, és kész lett volna arra is, hogy felálljon a tárgyalóasztaltól. Úgy vélte, túl hosszú a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat, és az ilyen hosszú. nehézkes megállapodások „soha nem jók.

Új csatárok, régi kapitány

Valóban, London folytatja a tárgyalásokat a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről az EU-val, de mint arról a Zoom,hu is írt: régi kapitánnyal és két új csatárral. Theresa May ugyanis marad a posztján, viszont a közelmúltban, rövid időn belül két tárcavezetője, Boris Johnson külügy- és David Davis brexitminiszter is távozott – éppen a brexit-tárgyalások miatt.

Boris Johnson lemondott külügyminiszter Fotó: Wiktor Szymanowicz / Barcroft Media via Getty Images

David Davis utódja számára sem indultak könnyen a dolgok. A Zoom.hu is megírta, hogy kisebb botrányba fulladt a brit parlament alsóházában Dominic Raab brexitminiszter beszéde, amit a kormány friss, ropogós, és az eddigieknél részletesebb brexit-mestertervéről készült tartani. A dokumentum ugyanis annyira friss volt, hogy Raab beszédének kezdetén még a képviselők sem kapták kézhez, illetve a kormány honlapján sem volt fönt. Ezt páran nehezményezték.

Az új brit brexitminiszter, Dominic Raab Fotó: Tolga Akmen/AFP/Europress

A dokumentum amúgy 100 oldalas, már itt olvasható. A mesterterv részletesen kifejti azt az elképzelést, amiről a brit kormány július 6-án állapodott meg, és ami miatt pár nappal később lemondott David Davis és Boris Johnson. A dokumentumból egy kompromisszumos, középutas brexit terve rajzolódik ki, szóval nem meglepő, hogy a kemény brexit álláspontjára helyezkedett Davis és Johnson „nem tudták lenyelni”.

Borítókép: Donald Trump és Theresa May / Fotó: Niklas Halle’n/AFP/Europress