Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A miniszter sikerről beszél, pedig kinyírtak egy hazai iparágat

A miniszter sikerről beszél, pedig kinyírtak egy hazai iparágat

Az éles indulás óta még csak két hét telt el, de a 22 ezer étel- és italautomata forgalma mellett már több mint egymillió számla adatait látja az adóhivatal – büszkélkedett az MTI híradása szerint Varga Mihály pénzügyminiszter, aki sikeresnek ítélte a folyamatot és kiemelte a gazdaságfehérítést, az adózási morál javulását is.

Csakhogy az italautmaták NAV-hoz bekötése korántsem sikertörténet. A Zoom.hu a minap írta meg, hogy másfél héttel a határidő után folyamatosan lerohadnak a gépek. Legalábbis azok, amelyeket egyáltalán bekötöttek. Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke pedig korábban azt mondta,

az egész piac veszélybe került, mert a bekötéssel nagy problémák vannak, szerinte év végére meg is szűnhet az iparág.

Magyarországon körülbelül 40 ezer automata működött egy évvel ezelőtt, 27 ezer kérte az erre kijelölt állami cégtől, a Magyar Postától a bekötést. Pontos számokat Szöllősiék nem tudnak, de jelenleg a közelében sem jár a beszerelések számában a posta. Amelyik gép nem tűnik el, abban folyamatosan nő termékek ára. Ráadásul az automatákba építendő felügyeleti egységek 3,9 milliárd forintos telepítési bizniszében az egyik alvállalkozó a Rogán Antal szabadalmát is jegyző cég. Minderről itt írtunk bővebben:

Most már biztos: kinyírta az állam az italautomatásokat

Most már biztos: kinyírta az állam az italautomatásokat Folyamatosan rohadnak le a gépek, ingyen adják a kávét vagy éppen elnyelik a pénzt. Teljes összeomlás az italautomatás piacon. Július 1-jéig kellett beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet (AFE) a gépeikbe, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti a forgalmat.

Borítókép: Varga Mihály / Fotó: Stiller Ákos/Bloomberg/Getty Images