Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A légkondicionálók rántják mélybe az emberiséget

A légkondicionálók rántják mélybe az emberiséget

Egy nagyon kedvezőtlen spirál alakulhat ki a légkondicionálók körül. A globális felmelegedés hatására egyre többet helyeznek működésbe, a több légkondicionáló viszont gyorsítja a felmelegedési folyamatokat.

Elmondhatatlan megkönnyebbülést jelent, ha a nyári, pokoli melegből egy okosan hűtött, hűvös, légkondicionált szobába lép be az ember. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közelmúltban készített előrejelzése szerint az említett hűtőberendezések miatt a globális energiahálózatnak és a környezetnek egyáltalán nem lesz hasonló, kellemes élményben része. Sőt, a légkondicionáló berendezések szinte áramfelvételi sokkot okozhatnak – véli nagyon tömören a szervezet. És ez még csak az egyik baj. A másik, hogy a globális felmelegedést erősítő, sőt gyorsító spirálba kergethetik az emberiséget. Ami már most is elég ijesztően fest – mutat rá az IEA. Amióta mérik, a 17 legmelegebb év közül 16 a 2001 utáni időszakban jött össze – áll a szervezet BBC által is szemlézett tanulmányában.

Az IEA prognózisa szerint a globális felmelegedés miatt egyre több légkondicionáló készüléket vásárolnak, az általuk kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége így viszont értelemszerűen szintén emelkedik,

ami pedig gyorsítja a melegedéssel kapcsolatos folyamatokat.

(Természetesen, s ezt meg kell jegyezni, a globális felmelegedésért nem csupán a légkondicionáló eszközök felelősek.) Ezen hűtőberendezések terjedése egészen brutális tempót ölthet a következő évtizedekben. Az IEA kalkulációja szerint manapság a világon 1,6 milliárd épületben használnak ilyen eszközt. Ez a szám 2050-re 5,6 milliárdra duzzadhat.

Fotó: Alexey Malgavko/Sputnik/AFP/Europress

Ennek pedig egészen drámai hatása lesz az energiaigényekre, a légkondicionálók által felvett energiamennyiség ezen időszak alatt háromszorosára ugrik. Hogy legyen hova tenni: az évszázad közepén

a világ összes légkondijának működtetéséhez az Egyesült Államok, Japán és Európa jelenlegi összesített elektromos kapacitása fog kelleni.

Éppen ezért lesz szükség az egyre hatékonyabb eszközök kialakítására – hangsúlyozzák. Már ma is ott tartunk, hogy a legnagyobb gyártóknál egymást érik ezek a lépések, mert a kérdés megkerülhetetlen és szükségszerű. Az a minimum elvárás, hogy a jövőbeni légkondicionálók legalább kétszer olyan jók, hatékonyak legyenek, mint a jelenleg használtak – monda a BBC-nek az IEA anyaga kapcsán Danny Parker, a Florida Solar Energy Center szakértője. Ettől még elég messze vagyunk. Számos gyártó komoly fejlesztéseket végez, ám a BBC által közölt eredmények szerint jellemzően 30-50 százalék közötti hatékonyságjavulást tudnak felmutatni.

Fotó: Caroline Seidel/dpa/AFP/Europress

Ez azonban csak szándék. Hiába állnak majd glédában a hatékony légkondicionálók, az állományuk növekedéséért leginkább felelősnek mondott államokban, Kínában, Indiában és Indonéziában a legkevésbé sem az látszik döntő faktornak, hogy korszerű eszközt kössenek be. A Nemzetközi Energiaügynökség arra mutat rá: az említett országokban, s különösen Kínában

olyan olcsó az energia, hogy a fogyasztók számára a hatékonyság egyáltalán nem látszik döntő tényezőnek a választáskor.

A vásárlásnál egyetlen szempont van/lesz, ez pedig az ár. Ezekben az országokban, s számos feltörekvő gazdaságban ugyanis a fejlődés hatására egyre több forrás lesz ilyen termékekre, magyarán egyre több ember engedheti majd meg magának őket. Ám annyi tőke nem halmozódik fel, és a szemlélet sem változik annyit, hogy a környezetterhelés csökkentése és az energiahálózatok kímélése elsődleges szemponttá váljon. Így szinte borítékolható, hogy a rendszerbe újonnan bekerülő termékek zöme a korszerűtlenebb fajtákból fog kikerülni. Ez nem lenne akkora gond, ha a globális termelés teljes egészében megújuló energiákból jönne össze. Ez azonban a legkevésbé sincs így, s vélhetően ez az évszázad közepére sem történik meg. Így pedig az IEA által vázolt légkondicionáló-jövőkép nagyon, de nagyon sötéten fest.