Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Most már biztos: kinyírta az állam az italautomatásokat

Most már biztos: kinyírta az állam az italautomatásokat

Folyamatosan rohadnak le a gépek, ingyen adják a kávét vagy éppen elnyelik a pénzt. Teljes összeomlás az italautomatás piacon.

Július 1-jéig kellett beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet (AFE) a gépeikbe, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti a forgalmat. A Zoom.hu többször foglalkozott már a témával; Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke korábban azt mondta, az egész piac veszélybe került, mert a bekötéssel nagy problémák vannak, szerinte év végére meg is szűnhet az iparág. Félelme beigazolódni látszik: másfél héttel a határidő után folyamatosan lerohadnak a gépek. Legalábbis azok, amelyeket egyáltalán bekötöttek.

Sok automata ingyen adja a kávét és még pénzt is ad vissza. Fotó: Halázs Nóra

Eltűnt a szürke zóna

„Eddig háromféle módon lehetett működni az iparágban: a fekete, a szürke vagy éppen a fehér zónában. Az AFE megszüntette a szürkét.

A vállalkozók vagy beköttették az eszközt, vagy az egészet elsumákolták”

– mondta az elnök.

Hozzátette, Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nem ellenőriz, a felügyeleti szolgáltatónak kijelölt Magyar Posta szintén nem, hamarosan elkezdenek egymásra mutogatni. Pedig a NAV korábban azt közölte, a határidő lejárta után a hivatal megvizsgálja, hogy kapcsolatban van-e az informatikai rendszerével minden korábban regisztrált automata. Ez a mondat egyben azt is jelenti: aki nem regisztrált, azt nem is vizsgálják. A feketegazdaság tehát továbbra is virágozhat az iparágban.

A gondok akkor kezdődtek, amikor tavaly nyáron a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Postát jelölte ki felügyeleti szervnek, ezt az egész szakma értetlenül fogadta. Azóta azoknak az üzemeltetőnek is, akik beszereltették az AFE-t, számtalanszor állt le a gépük, ez komoly bevételkiesést okozott.

Eltűnt a gépek harmada

„Most ott tartunk, hogy aki beszereltette a 130 ezer forintos egységet, annak havi 5 ezer forintot is be kell adni az üzemeltetésre, amit a legtöbb gépből nem lehet kigazdálkodni.

Rendszerszintű probléma, hogy a gépek elnyelik a pénzt vagy éppen ingyen kávét adnak, de még pénzt is köhögnek ki magukból”

– mutatott rá Szöllősi Balázs.

Egyre több tűnik el. Fotó: Halász Nóra

Ezek miatt a cégek olyan üzemeltetőt választanak, ahol nincs ilyen gond, azaz olyat, ahol nincs beszerelve AFE, hogy biztosítani tudják a kávét a dolgozóknak. Egyébként ezek nem régi gépek, hanem új, 1,5-2 millió forintos automaták, mégsem kompatibilisek az egységgel. A szakma reménykedett benne, hogy az utolsó pillanatban haladékot kap, nem így történt.

Magyarországon körülbelül 40 ezer automata működött egy évvel ezelőtt, 27 ezer kérte a postától a bekötést. Pontos számokat Szöllősiék nem tudnak, de jelenleg a közelében sem jár a beszerelések számában a posta. Amelyik gép nem tűnik el, abban folyamatosan nő termékek ára. Egy kávé például 70-80 forintról akár 120-130-ra is drágult mostanra, de az emelkedés nem áll meg.

Rogán Antal bulija

Az automatából kinyerhető pénzek a jól ismert üzleti körök figyelmét sem kerülték el. Még a Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a francia hátterű Sagemcom Magyarország 2,4 milliárd helyett 3,9 milliárdért telepíti majd az automata felügyeleti egységeket. A lap Közbeszerzési Értesítőből vette észre még november elején, hogy a cég alvállalkozókat is igénybe vesz, köztük a Rogán Antal propagandaminiszter elektronikus aláírási szabadalmát is jegyző MobilSign Kft.-t.

A cég egyetlen tulajdonosa pedig Kertész Balázs belvárosi ügyvéd, Rogán Antal egyik legfőbb bizalmasának egykori felesége, Pozsgai Petra.

Ennek a másik érdekessége, hogy a Magyar Postának az automata felügyeleti informatikai rendszerének kialakításához egy tanúsítványra volt szüksége, amelyet a Rogán Antal feltalálótársaihoz köthető Hunguard Kft. adott ki. Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa Csík Balázs, a MobilSign Kft. ügyvezetője is.

Borítókép: Halász Nóra