Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Johnson&Johnson 1,3 billió (nem tévedés) forintnyit fizethet rákkeltő hintőpora miatt

A Johnson&Johnson 1,3 billió (nem tévedés) forintnyit fizethet rákkeltő hintőpora miatt

Egy amerikai bíróság összesen 4,7 milliárd dollárra (1300 milliárd forintra vagy másképpen 1,3 billió forintra) ítélte a Johnson&Johnsont abban a perben, amit 22 nő indított a cég ellen, akik azt állítják, petefészekrákot kaptak a vállalat hintőporától. Az összegből 550 millió dollár kártérítés, 4,1 milliárd dollár bírság.

Az ítélet nem jogerős, a cég azt közölte, hogy csalódottak az ítélet miatt, és fellebbeznek. A J&J-nak 9 ezer pere van folyamatban a hintőpora miatt.

A perben az ügyvédek úgy érveltek, hogy a cég a 70-es évek óta tudta, a hintőpora rákkeltő azbeszttel szennyezett, de nem tett semmit ennek megszüntetésére, illetve nem tájékoztatta a fogyasztókat.

A hintőporok zsírkövet tartalmaznak, ami gyakran azbeszt környezetében lelhető föl. A cég szerint több tanulmány is arra jutott, hogy az általa felhasznált zsírkő biztonságos, ráadásul az amerikai gyógyszerbiztonsági hivatal 2009 és 2010 között számtalan zsírkőmintát megvizsgált, és egyikben sem talált azbesztet. A vád szerint a cég és az amerikai hivatal rossz teszteket használtak.

(BBC)