Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Miért pont 11 évet kapott a lúgos orvos?

Miért pont 11 évet kapott a lúgos orvos?

A perben nem találtak arra bizonyítékot, hogy Dr. B. Krisztián meg akarta ölni volt barátnőjét. Azonban az elkábítására használt injekcióktól a sorsára hagyott nő meghalhatott volna. 

Tizenegy évet kapott a barátnője nemi szervét öt éve lúggal leöntő orvos. De miért pont ennyit? És mivel indokolta a korábbi ítélet súlyosítását a Kúria?

Mi történt?

Az immár jogerős ítélet szerint Dr. B. Krisztián 2013 március 12-én reggel biciklis bukósisakban, az arcát eltakarva berontott volt barátnője, Renner Erika lakásába.

Megfenyegette a nőt: ha sikítani mer, elvágja a torkát, és betuszkolta a lakásba.

Becsukta maga mögött a bejárati ajtót, majd egy magával hozott kötözővel összekötötte a nő csuklóit. Ez után ragasztószalaggal a lábait is, végül ugyanazzal a ragasztóval leragasztotta a nő száját. Ez után két, a kórházakban a műtéteknél altatáshoz használt injekciót adott a combjába, melyektől Renner Erika rövid időn belül eszméletét vesztette.

Az áldozat, Renner Erika a Kúria tárgyalásán Fotó: Veres Viktor

Dr. B. Krisztián ezután lemeztelenítette volt barátnőjét, a kádba fektette, és ismeretlen eredetű lúggal leöntötte a nemi szervét, illetve annak környékét. Aztán az ágyra fektette, egy pokróccal betakarta és sorsára hagyta. A bíróság által elfogadott bizonyítékok szerint Dr. B Krisztián délelőtt fél kilenckor távozott Renner Erika lakásából.

Magával vitte a nő laptopját, mobiltelefonjait, igazolványait és bankkártyáit.

Renner Erika nagy valószínűséggel ezért élhette túl a támadást, mert kollégái aggódni kezdtek, hogy nem ment dolgozni a szokott időben. Miután többször is hiába próbálták telefonon felhívni, a lakására mentek. Még időben érkeztek. Ők hívtak mentőt hozzá 12 óra 5 perckor, tehát órákkal a támadás után.

Az ítéletről, mellyel örökre eltiltották az egykori kórházigazgatót az orvosi hivatástól, itt írtunk bővebben:

9 helyett 11 évet kapott a lúgos orvos

9 helyett 11 évet kapott a lúgos orvos Súlyosította a Kúria a másodfokú ítéletet Dr. B. Krisztián ügyében. A férfi 2013 tavaszán megtámadta volt barátnőjét és lúggal leöntötte a nemi szervét. A vádlottat a közügyek gyakorlásától tíz, az orvosi hivatásától véglegesen eltiltották.

Miért 11 év?

Az orvos a bíróság szerint több bűncselekményt is elkövetett Renner Erika sérelmére. Életveszélyt okozó testi sértést, személyi szabadság megsértésért, amit – mint arra a Kúria külön is rámutatott –

aljas indokból, védekezésre képtelen állapotban lévő személy sérelmére követett el,

továbbá elkövette a magánlaksértés vétségét, valamint elvitte a nő okmányait és a bankkártyáit.

Fotó: Veres Viktor

A Dr. B. Krisztián terhére rótt bűncselekményekért halmazatban 12 év szabadságvesztést szabhatott volna ki Mészár Rózsa bíró tanácsa. Végül csak eggyel adtak kevesebbet, miután az ügy már több mint öt éve húzódik.

A bírónő hangsúlyozta: az ítélet kiszabásakor (azaz a korábbi, kilenc év szabadságvesztést kimondó ítélet súlyosításakor) figyelembe vették, hogy Dr. B. Krisztián tettét

  • előre kitervelten
  • orvosi ismereteivel visszaélve
  • orvosi esküjét megszegve
  • aljas indokból követte el, meg akarta alázni a nőt, lehetetlenné akarta tenni számára a normális életet
  • azért vitte el a számítógépét és a mobilját, hogy ne tudján segítséget kérni, ha magához tér

Ő magas is veszélyes

A bíróság szerint nyilvánvaló, hogy a célja volt barátnője megalázása, és a nemi életének ellehetetlenítése volt. Mindezekre tekintettel a bíróság úgy ítélte meg, hogy

Dr. B. Krisztiánnak nemcsak a tette, hanem a személye is súlyosan veszélyes a társadalomra.

Ezért döntöttek kiszabható büntetés felső határához közeli büntetés alkalmazása mellett, ezért emelték fel kilencről tíz évre a közügyektől eltiltás időtartamát, és hagyták jóvá a korábbi ítéletet, miszerint Dr. B. soha többé nem dolgozhat orvosként.

Fotó: Veres Viktor

Egy kisebb közjátékkal zárult a lúgos orvos pere. Közvetlenül az immár megfellebbezhetetlen ítélet kihirdetése után egy asszony éles hangon kérte számon a bíróságtól az ítéletet. – Ilyet nem lehet csinálni! Ezt nem tehetik meg vele! – hajtogatta, de pár mondat után a bírónő ellentmondást nem tűrő kemény hangon kiutasította ki a teremből a nőt. Ő folytatta volna még, de a bíró egyértelművé tette: még egy szó, és kivezetteti. A „rendbontő” egyébként azért van meggyőződve Dr. B. Krisztián ártatlanságáról, mert korábban az ő gyermekét is kezelte, és szerinte a doktor rendes ember, és ő biztosan nem csinált semmi olyat, mint amiért elítélték.