Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Macedónia elutasítja az uniós menekülttáborokat

Macedónia elutasítja az uniós menekülttáborokat

Macedónia is elutasítja, hogy uniós menekülttáborokat hozzanak létre területén – mondta Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter a Die Welt című német lap csütörtöki számában megjelent interjúban.

Dimitrov szerint a Balkán egy sziget az Európai Unió közepén, ennek a szigetnek az országait nem lehet arra kérni, hogy átvállaljanak egy ekkora terhet, ha nem részei az EU-nak.

„Úgy gondolom, nagyon is határozottak leszünk ebben a kérdésben”

– mondta a macedón külügyi tárcavezető. Hozzátette: “Nem lehet minket, vagyis a Balkánt arra használni, hogy elhárítsák a menekülteket”.

Dimitrov a csütörtökön Innsbruckban tartandó informális uniós belügyminiszteri találkozó előtt nyilatkozott. A megbeszélések fő témája a migrációs válság lesz. A szabadságpárti Herbert Kickl osztrák belügyminiszter vélhetően előterjeszti javaslatát uniós kollégáinak, miszerint önkéntes alapon hozzanak létre uniós területen kívül menekültközpontokat. Korábban Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke hozta szóba Macedóniát és Albániát a Balkánon mint lehetséges helyszínt. Ugyanakkor Szkopjét megelőzően Tirana már júniusban leszögezte, nem kíván tábort építeni az Európai Unióba igyekvő menedékkérőknek. (MTI)

Borítókép: Menekültek a macedón határnál MTI/EPA/Nake Batev