Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hős vagy bűnös a thai fociedző, aki levitte a barlangba a gyerekeket?

Hős vagy bűnös a thai fociedző, aki levitte a barlangba a gyerekeket?

Thaiföldön nem a felelőtlen felnőttet, hanem a megmentőt látják a 10 évesen árván maradt egykori buddhista szerzetesben.

Azt nem tudni, hogy szándékos volt-e, vagy véletlen, de egy dolog biztos: utolsóként hozták fel a mentők a barlangból a thai fociedzőt, akinek vezetésével a 12 tagú focicsapat elindult megmászni a barlangot, amelynek végül majdnem három hétig voltak a foglyai.

Akik jól ismerik Ekaphol Chantawongot, azok nem is kételkednek benne, hogy Pi Ekk (azaz Ekk szerzetes) ragaszkodott hozzá, hogy előbb a fiúkat vigyék ki, és csak utána kerüljön rá a sor.

„Edzés után mindig hagyott minket inni, és ő utoljára ment a csaphoz”

– mondta a Vaddisznók nevű focicsapat egyik tagja, aki azért nem ment aznap a többiekkel, mert nem volt nála a biciklije.

„Ekk edző mindig maga elé helyezett másokat” – tette hozzá a tanítvány.

Vitatott szerep

A 25 éves fociedző személye az első pillanatoktól kezdve megosztotta a thai közvéleményt. Amikor kiderült, hogy a férfi a figyelmeztető táblák ellenére vitte le a gyerekeket a barlangba, sokan őt hibáztatták a történtekért. Ahogy telt az idő, és egyre több részlet derült ki a 15 napos fogságról, az emberek is kezdtek megenyhülni. Mára a legtöbben biztosra veszik:

ha ő nem lett volna, a gyerekek nem élik túl a bezártságot.

Miután a búvárok megtalálták őket, Chantawong levélben kért elnézést a gyerekek szüleitől, és megígérte, hogy vigyáz a fiúkra. A családtagok válaszukban arra kérték, hogy ne hibáztassa magát, és megerősítették, hogy senki nem okolja azért, ami történt.

Egy idő után a média is hősként kezdte beállítani az edzőt, akiről az is kiderült, hogy 10 éves volt, amikor egész családja meghalt egy fertőzésben. Ezután nagymamája nevelte, majd 12 éves korától egy buddhista kolostorban élt, ahonnan 10 év elteltével tért haza. (Thaiföldön egyébként hagyomány, hogy a fiatal fiúk és férfiak egy időre kolostorba vonulnak, általában még a házasságuk előtt.)

Ekk szerzetes 10 évesen vesztette el szüleit és testvérét. Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet

A focicsapatban mindenki szerette, és tanítványai arra is szívesen emlékeztek vissza, hogy sokszor jártak együtt kirándulni, biciklizni. Chantawong érdemeit a thai kormány szóvivője is méltatta.

„Ő tanácsolta nekik, hogy feküdjenek le, meditálni tanította őket, kérte, hogy ne mozogjanak sokat, ne használják el feleslegesen az energiájukat” – mondta.

Több thai újságban is arról írtak, hogy az egész csoportból az edző volt a legrosszabb állapotban, mert mindent megpróbált megtenni, hogy mentse a gyerekeket.

Valószínűtlen vádemelés

A nyugati médiában ennek ellenére többen is felvetették, hogy az edzőnek felelnie kell majd tettéért, hiszen végül is ő volt az, aki az esős évszak ellenére levitte a gyerekeket a barlangba. Thaiföldön azonban más a helyzet: itt a gyerekek védelmezőjét látják benne, akinek a felelőtlenségét is megbocsátották.

A Business Insider című lapnak nyilatkozó jogi szakértők egyetértettek abban: kevés az esélye, hogy a férfinak bíróság előtt kell majd felelnie tettéért.

„Valószínűleg minden szülő megbocsát majd neki” – emlékeztetett egy bangkoki ügyvéd. Ráadásul a thai törvények a szándékosságot is vizsgálják a hasonló eseteknél, márpedig biztos, hogy a tanár nem akart senkit veszélybe sodorni, amikor elindult a gyerekekkel.

A helyi rendőrség vezetője ennek ellenére nem zárta ki, hogy vádemelést javasolnak majd, de hozzátette, hogy ehhez mindenképpen alaposan kivizsgálják az ügyet.

Borítókép: Az egyik szülő a gyerekeről és az edzőről (jobbra) készült fotót mutatja. AFP/Europress