Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Botrányba fulladt a brexit-mesterterv premierje

Botrányba fulladt a brexit-mesterterv premierje

Kisebb botrányba fulladt a brit parlament alsóházában Dominic Raab brexitminiszter beszéde, amit a kormány friss, ropogós, és az eddigieknél részletesebb brexit-mestertervéről készült tartani. A dokumentum ugyanis annyira friss, hogy Raab beszédének kezdetén még a képviselők sem kapták kézhez, illetve a kormány honlapján sem volt fönt. Ezt páran nehezményezték,

az ülést ezért ideiglenesen berekesztették, hogy a képviselőknek legyen alkalmuk szerezni egy példányt.

A dokumentum 100 oldalas, itt olvasható. A dokumentumot újságírók egyébként már órákkal korábban megnézhették, csak embargós volt, cikk nem jelenhetett meg róla. Ezt Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt árnyék-brexitminisztere föl is hánytorgatta az ülésen, miután a szünet után folytatták.

A mesterterv részletesen kifejti azt az elképzelést, amiről a brit kormány július 6-án állapodott meg, és ami miatt pár nappal később lemondott David Davis brexitminiszter (Raab elődje) és Boris Johnson külügyminiszter.

A dokumentumból egy kompromisszumos, középutas brexit terve rajzolódik ki, szóval nem meglepő, hogy a kemény brexit álláspontjára helyezkedett Davis és Johnson “nem tudták lenyelni” (ezek Johnson szavai). Az Egyesült Királyság valóban kilépne az EU-ból tokkal-vonóval, azonban szoros együttműködésben maradna vele, olyannyira szorosban, hogy

egyes intézményekből ki se lépne, illetve egy korlátozott vámuniót alakítana ki vele.

A tervezet szerint az Egyesült Királyság és az EU közti határnak az áruk tekintetében szabadon átjárhatónak kell maradnia a kereskedelmi kapcsolatok és a termelési láncok miatt (no meg hogy ne kelljen újra szétválasztani a két Írországot), a brit kormány ezért egy szabadkereskedelmi övezet létrehozását javasolja. Ennek érdekében:

  • London a jövőben tartaná magát az uniós előírásokhoz, ami az árukat illeti.
  • Az Egyesült Királyság benne maradna az áruk felügyeletéhez és mozgásához kapcsolódó uniós intézményekben, amik működéséhez anyagilag is hozzájárulna.
  • Az EU és az Egyesült Királyság vámegyezményt kötne, ami lehetővé tenné, hogy London maga állapítsa meg, harmadik országok felé milyen és mekkora vámokat vezet be, az EU és az Egyesült Királyság közt az áruk viszont vámmentesen és szabadon mozoghatnának.
  • Ami a szolgáltatásokat illeti, azokról külön megállapodásokban rendelkeznének.
  • Az Egyesült Királyság továbbra is részt venne az energetikai és közlekedési együttműködésekben.
  • Az uniós állampolgárok vízummentesen utazhatnának az Egyesült Királyságba, ott ideiglenesen munkát vállalhatnának, illetve az uniós állampolgárok kivételezett helyzetben lennének más állampolgárokkal szemben, de a szabad mozgásnak vége lenne. Cserébe London ugyanezt kéri a brit állampolgároknak, valamint azt, hogy hasonló egyezséget alkalom adtán a jövőben más országokkal is köthessen.

Az Egyesült Királyság szoros együttműködést akar biztonsági kérdésekben. Ez bizonyos ügyekben valóban csak együttműködést akar, de az Egyesült Királyság konkrétan bent maradna egyes uniós intézményekben, például az Europolban és az Eurojustban.

A dokumentum hosszan és többszörösen hangsúlyozza (amit Raab személyesen is megtett), hogy a tervezet mindkét fél előnyére válik, egyszerre “elvszerű” és “gyakorlatias”.