Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Black Cube-botrány: A kormány köreiben lehetnek a megbízók

Black Cube-botrány: A kormány köreiben lehetnek a megbízók

A Black Cube nevű izraeli magán-hírszerző cég elismerte, hogy ők segítették a civilek elleni lejáratókampányt az idei magyar választások előtt. Az Yedioth Ahronoth nevű lapnak tett nyilatkozatukban azonban van egy elég erős ellentmondás: állításuk szerint nem politikai megrendelésre dolgoztak, hanem egy Soros Györggyel kapcsolatos üzleti vitában segítettek egy milliárdos üzletembert. Ez főként azért nem állja meg a helyét, mert a cég a Migration Aid nevű szervezetet is megpróbálta csőbe húzni, nekik pedig semmi közük Soroshoz – írja az Index.

„Ez egy üzleti vita Soros és egy másik befolyásos milliárdos között, ami több országot is érint gazdasági érdekek mentén, semmi köze a magyar választásokhoz. Az állami tisztviselők egyszerűen kihasználták a nekik kedvező alkalmat” – nyilatkozta az izraeli lapnak cég egyik embere.

A Politico cikkében leleplezett hírszerzőcégről már áprilisban is írt az Index, miszerint egy illegális titkosszolgálati módszereket is alkalmazó, jórészt exkémekből álló privát biztonsági cég emberei dolgozhattak rá azokra a civilekre, akikben egy közös pont van: kipécézte őket az Orbán-kormány. Bár a cikkben nem nevezték meg, hogy ez a cég a Black Cube lenne, ők valamiért magukra vették az állításokat és perrel fenyegetőztek.

A történeteben a Migration Aid vezetőjének, Siewert Andrásnak kiemelt szerepe van, hiszen a Black Cube által célba vett civilek közül egyedül ő jelezte az elején az Alkotmányvédelmi Hivatal felé a gyanúját.

Ettől kezdve a magyar elhárítás már nem csak tisztában volt a helyzettel, de állítólag egy szomszédos ország hatóságától is kért adatokat, amivel közelebb tudtak jutni a végrehajtókhoz.

Az megszerzett információk már a kezdeti szakaszban is arra utaltak, hogy a hírszerzők profi módszereket alkalmaztak és a Siewerttel való bécsi találkozón is kémekre jellemző óvatossággal vettek részt.

Ehhez a momentumhoz kapcsolódnak Bayer Zsolt, a Magyar Időkben hirtelen felbukkanó „oknyomozó cikkei”, amelyek a Politico leleplező írása után furcsa módon eltűntek, majd újra megjelentek az oldalon. Bayer ugyanis abból a beszélgetésből idézett, ami Siewerték és a titokzatos idegenek bécsi találkozóján készült. Márpedig a titokzatos idegenekről ekkor már a magyar elhárítás is rendelkezett olyan információkkal, amelyek arra utaltak, hogy az akciót külföldiek hajtották végre.

Amennyiben feltételezzük, hogy Bayer nem tudta pontosan, kik készítették az anyagot, annyi biztos, megbízott a forrásban.

Arra pedig, hogy a megbízókat a kormányzat köreihez közel kell keresni, nem csak az utal, hogy a Black Cube tevékenységéből csak a kormányzati propaganda profitált volna, és hogy az anyag Bayernál landolt. Hanem az is, ahogyan a nemzeti szuverenitást elvileg fontosnak tartó és úton-útfélen hangoztató kormányzat reagált – sehogy. Azok után, hogy kiderült, egy külföldi magán-hírszerző cég próbált lejáratni magyar civileket és az Alkotmányvédelmi Hivatal is érintett, a kormányzati kommunikáció elhallgatott az ügyről. A Black Cube akciója nem került a nemzetbiztonsági bizottság elé – amennyiben valóban egy „üzleti vita” állna a háttérben és nem politikai megbízás, nem ilyen végkifejlete lett volna ennek a történetnek.

Borítókép forrása: Black Cube