Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A csődbe menekült Ikarus EAG kisebbségi tulajdonosai elhatárolódtak a többségi tulajdonostól

A csődbe menekült Ikarus EAG kisebbségi tulajdonosai elhatárolódtak a többségi tulajdonostól

“Cégeink, a Lanta Kft és az Albatric Kft., mint az Ikarus Egyedi Kft. kisebbségi tulajdonosai elhatárolódunk a Mészáros Csaba által képviselt többségi tulajdonos intézkedéseitől” – írják közleményükben a cég kisebbségi tulajdonosai.

Azt állítják: “Cégeink a városi autóbuszok tervezését, dokumentációit valamint szaktudást és mintegy 150 fős szakember gárdát vitt az akkor még MABI-Bus Kft. névre hallgató vállalkozásba. 39 százalékos tulajdonrészünket azonban a többségi tulajdonos rövid időn belül különféle jogilag kifogásolható manőverekkel 0,5-0,5 százalékra csökkentette. Az elkövetett jogsértések miatt pert indítottunk. A társaság életébe az üzletrészeink lecsökkentése óta semmilyen módon nem tudtunk és tudunk beleszólni. A cég kialakult pénzügyi helyzetéhez, csődjéhez, vezetői által hozott döntésekhez semmi közünk, mi magunk is károsultjai vagyunk Mészáros Csaba által képviselt többségi tulajdonos működésének.”

Tényleg kihígították a kisebbségi tulajdonosokat

Mészáros Csaba CSM Holding nevű kft-je 2017 végén vette meg az Ikarus Egyedi cseh többségi tulajdonosát, a Lugreda a.s.-t, a kft. 2017-es beszámolójának tanúsága szerint szűk 5 milliárd forintért. A két céget azóta átkeresztelték.

A magyar kft. neve Ikarus Wealth Management Kft. lett, a cseh részvénytársaságé pedig Ikarus Asset Management a.s. A magyar vállalat névváltása a cégközlöny tanúsága szerint 2017 decemberére datálódik, a cseh vállalaté 2018 márciusára. Az Egyedi tulajdonosi szerkezete jelen állás szerint tehát a következőképpen fest:

  • Az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. (Ikarus EAG) tulajdonosa 52 százalékban a cseh Ikarus Asset Management a.s. (Ikarus AM),
  • Az Ikarus EAG tulajdonosa 47 százalékban az Ikarus Engineering Kft.
  • Az Ikarus Engineering tulajdonosa a cseh Ikarus AM.
  • Az Ikarus AM tulajdonosa a magyar Ikarus Wealth Management Kft. (Ikarus WM),
  • Az Ikarus WM tulajdonosa Mészáros Csaba.