Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A civil szervezeteket veszi célba az Erste Bank

A civil szervezeteket veszi célba az Erste Bank

Az Európai Beruházási Alappal kötött megállapodásnak köszönhetően speciális szolgáltatást kínálnak a társadalmi hatású tevékenységet végző szervezeteknek.

Az Erste csoport június közepén egy olyan, hét országra – köztük Magyarországra – kiterjedő garanciamegállapodást írta alá az Európai Beruházási Alappal, amelynek révén társadalmi szervezeteknek, vállalkozásoknak és civil szervezeteknek nyújtanak a szokásos piaci alapokon működőktől eltérő szolgáltatást. A hitelintézet a megállapodás következtében július közepétől nyújt majd speciális, alacsonyabb kamat-, és kevésbé szigorú fedezeti elvárások mellett számlacsomagot nonprofit szervezeteknek, egyesületeknek, alapítványoknak és szövetkezeteknek. Egy a lényeg, hogy társadalmi hatású legyen a „vállalkozás” tevékenysége.

Azokat a civileket szeretnék elsősorban elérni, akik elesett, veszélyeztetett helyzetben lévő emberekkel foglalkoznak – mondta Szalay Orsolya, az Erste Bank social banking területének vezetője. Ha nemfizető állapotok jönnek létre, akkor sem vesznek el semmilyen vagyontárgyat – magyarázta. Mindenek előtt a fizetési, törlesztési képességet kívánják majd helyreállítani. Egyébként azokban az országokban, ahol ez a hitelezési rend már elindult, ott ezzel alig van baj. Egy évben egyébként legalább 30 támogatott programot szeretne tető alá hozni a bank. A csomag választására ezzel együtt profitorientált vállalkozások is jogosultságot szerezhetnek, ennek azonban feltétele, hogy bevételük felét társadalmi hatású tevékenységekre fordítsák, vagy dolgozóik számának legalább a fele megváltozott munkaképességű munkavállaló legyen.

A hitelintézet az említett társaságok számára 150 millió forintos keretösszegig nyújt hitelt. Ennek keretében 50 millió forintos hitelösszegig egyszerűsített dokumentáció mellett, fedezet bevonása nélkül adnak kölcsönt.

Ez a megoldás része annak a törekvésnek, hogy ezen szervezetek számára az Európai Bizottság (EB) kedvező működési környezetet alakítson ki – tette hozzá az előzőekhez Gyenes Zoltán, az EB Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője. Ennek egy része a támogatott hitelprogram. A munka része a szociális és pénzügyi kirekesztés elleni küzdelemnek. Szerinte a megállapodásnak köszönhetően a társadalmi vállalkozások Magyarországon is további támogatást kapnak, hogy létrehozzák és működtessék tevékenységüket.