Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

9 helyett 11 évet kapott a lúgos orvos

9 helyett 11 évet kapott a lúgos orvos

Súlyosította a Kúria a másodfokú ítéletet Dr. B. Krisztián ügyében. A férfi 2013 tavaszán megtámadta volt barátnőjét és lúggal leöntötte a nemi szervét. A vádlottat a közügyek gyakorlásától tíz, az orvosi hivatásától véglegesen eltiltották.

– Kérem a bíróságot, hogy mentsen fel, mert nem én követtem el a bűncselekményt – mondta az utolsó szó jogon a Kúria előtt a lúgos orvosként elhíresült Dr. B. Krisztián.

Sem ő, sem védője nem tudta meggyőzni azonban a bíróságot. A Kúria a Fővárosi Ítélőtábla által kiszabott 9 év szabadságvesztést és 9 év közügyektől eltiltást 11, illetve 10 évre súlyosította, ugyanakkor a foglalkozásától végleges eltiltás büntetést helybenhagyta.

Dr. B. Krisztián nem tudta meggyőzni a bíróságot ártatlanságáról Fotó: Veres Viktor

A barátnője nemi szervét lúggal leöntő orvos ellen életveszélyt okozó testi sértés, személyes szabadság korlátozása és más bűncselekmények miatt indult büntetőperének harmadfokú tárgyalásán a Kúria előtt az ügyész a másodfokon kiszabott

9 éves ítélet súlyosítását, valamint hosszabb ideig tartó közügyektől eltiltást kért.

Dr. B. lúggal leöntött volt barátnőjének, Renner Erikának a jogi képviselője azt állította, hogy a vádhatóság tévesen minősítette a vádlott tettét. Szerinte nem életveszélyt okozó testi sértést követett el az orvos, amikor lúggal megcsonkította volt barátnőjét, hanem eshetőleges szándékkal elkövetett emberölés kísérletét. Mint a Kúria előtt kifejtette, a Renner Erika elkábítására használt injekciók könnyen a sértett halálát okozhatták volna, ha a nő nem kap időben segítséget. Márpedig csak a véletlenen múlt, hogy a segítség időben érkezett.

Rámutatott, hogy Dr. B. a lúgos támadás után elvette Renner Erika telefonját, hogy ne tudjon segítséget kérni. Az pedig csak a véletlenen múlt, hogy a lúggal leöntött magatehetetlen nőt hamarabb találják meg az otthonában, mint azt Dr. B. remélte.

Dr. B. védője ezzel szemben

a vádlott felmentését kérte, illetve, ha ezt a Kúria nem tartja indokoltnak, úgy új első fokú eljárás elrendelését indítványozta.

A védő ezt követően hosszan sorolta azokat a hibákat, amiket a hatóságok a nyomozás, majd később a per során védence kárára elkövettek, és amelyek szerinte indokolják a felmentés vagy az új eljárás elrendelését. Hozzátette, szerinte egyetlen olyan kézzelfogható bizonyíték sincs a hatóságok kezében, ami védence bűnösségét bizonyítaná.

Később ugyanezt tette Dr. B. Krisztián is, amikor az utolsó szó jogával élve a felmentését kérte a Kúriától, és felidézte az egykori barátnőjét ért támadás előtti eseményeket.

Az áldozat, Renner Erika Fotó: Veres Viktor

Dr. B. Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház egykori igazgatója ellen hónapokkal azután indult nyomozás, hogy volt barátnőjét, Renner Erikát, a lakásán megtámadta egy bukósisakos férfi, injekcióval elkábította, majd a nemi szervét lúggal leöntötte. Azt, hogy a támadó Dr. B. lehet, Renner egyik barátnője vetette fel, még amikor Rennert kórházban ápolták.

– Ki más lehetett volna, gondoltam! – magyarázta egy alkalommal tanúként a bíróság előtt.

Renner barátnőjének a megérzése alapján a rendőrség ugyan elkezdett vizsgálódni, de a nyomozásról később a bíróság is megállapította, hogy enyhén szólva nem volt túl alapos. Renner nem tudta azonosítani az elkövetőt, a nyomozók pedig semmiféle bizonyítékot nem találtak az orvos ellen. Más lehetséges elkövetőt sem sikerült azonosítaniuk. Ezért a Fővárosi Főügyészség első körben vádemelés nélkül meg is szüntette az eljárást.

Női jogvédők nyomására azonban Polt Péter legfőbb ügyész a nyomozás folytatását rendelte el. Ezután már az eljárás vádemeléssel zárult. A vádhatóság szerint semmi kétség, hogy a bukósisakos támadó Dr. B. Krisztián volt, aki a bűntett napján mondva csinált indokkal előbb végigjárta a kórházat (az ügyészek szerint azért, hogy sokan lássák, hogy ott bent tartózkodik), majd a közelben lakó szeretőjéhez ment azzal a céllal, hogy

lúgot öntsön a nő nemi szervére, ezzel örökre lehetetlenné tegye a nemi életét.

Tudni kell, hogy a doktor amúgy nős, és Rennerrel már hónapokkal a támadás előtt szakítottak. De az orvos állítólag (és ezt a vádhatóság is így látja) nem tudta feldolgozni, hogy a komoly kapcsolatra vágyó nő ajtót mutatott neki, az pedig kifejezetten dühítette, hogy Rennernek hamarosan új kapcsolata lett.

B. Krisztián ítéletét súlyosította a Kúria Fotó: Veres Viktor

Dr. B. Krisztián szerint azonban ebből egy szó sem igaz. Az orvos kezdettől tagadta, hogy bármi köze lenne a volt barátnőjét ért támadáshoz. A perben többször is felrótta a hatóságoknak, hogy nem szereztek be több olyan fontos bizonyítékot, ami az ő álláspontját igazolná.

Példaként említette, hogy a támadó ellopta Renner telefonját, amit a cellainformációk alapján Békásmegyerre vittek. A rendőrség nem járt utána, hogy kinél volt a telefon és, hogy az illető hogyan jutott hozzá.

Kezdetben fontos bizonyítékként tekintettek egy injekciós tűre is, amit az orvos kocsijában találtak meg. Dr. B. hiába mondogatta, hogy annyira ne nézzék már ostobának, hogy ha ő lenne az elkövető, a saját kocsijában tartaná az ellene szóló perdöntő bizonyítékot. Később azonban a szakértők megállapították, hogy

a fecskendőn sem Dr. B. Krisztián sem Renner Erika DNS-e nem mutatható ki.

Találtak viszont rajta egy ismeretlentől származó DNS-t. Tehát nem azért nem találták meg a Dr. B. és Renner DNS-ét az injekciós tűn, mert valaki gondosan megtisztította, hanem mert nem azzal kábították el Rennert.

Dr. B tanú, akiknek azt kellett volna bizonyítaniuk, hogy az orvos a támadás idején a kórházban volt, a bíróság előtt többször felsültek. Védeni próbálták az igazgatót, de a végén ők voltak azok, akik ellentmondásos, olykor valótlan vallomásaikkal inkább a bűnösségét valószínűsítették.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék azt állapította meg: kétség sem férhet ahhoz, hogy B. Krisztián volt az a maszkos férfi, aki a brutális támadással volt szeretője szexuális életét akarta örökre tönkretenni. A bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, tettével az orvos nem sodorta életveszélybe Rennert, ezért négy év szabadságvesztésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta az orvosi hivatási gyakorlásától.

Fotó: Veres Viktor

Az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabásáért, a védelem felmentésért fellebbezett. Ekkor azonban Renner is ringbe szállt. Egy magánszakértő szakvéleményével bizonyította, hogy a támadás során súlyosabb sérüléseket szenvedett, mint azt az első fokú bíróság megállapította.

Renner álláspontja az volt: támadóját „eshetőleges szándékkal, előre kitervelten, egy védekezésre képtelenné tett ember sérelmére, aljas indokkal és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletéért kellene felelősségre vonni”.

A bíróság első és másodfokon is bűnösnek mondta ki B. Krisztiánt, csakhogy nem pont ugyanazokban a bűncselekményekben. Ezért az ügy harmadfokra, a Kúria elé került. A Kúrai viszont számos eljárási szabálytalanságot talált a másodfokú ítéletben (is). Többször rámutatott például, hogy az első fokú ítéletben hatályon kívül helyezésre okot adó hibák is voltak, amelyeket a másodfokú bíróság nem javított ki. Azonban

a felsorolt hibákat a Kúria sem javította ki, és az ítéletet sem helyezte hatályon kívül.

Ehelyett új másodfokú eljárást rendelt el. A második másodfokú eljárásban életveszélyt okozó testi sértés, személyes szabadság korlátozása és más bűncselekmények miatt B. Krisztiánt, a Fővárosi Ítélőtábla kilenc év börtönre ítélte, kilenc évre eltiltotta a közügyektől és véglegesen az orvosi hivatásától.

Azonban a megismételt másodfokú eljárásban a táblabíróság ismét bűnösnek mondta ki Dr. B.-t olyan kisebb súlyú bűncselekményekben is, amelyekben az első fokon eljáró bíróság nem, ezért újra megnyílt a jogi lehetőség a harmadfokú eljárásra. Ezért került az ügy újra a Kúria elé.

Borítókép: A vádlott a Kúrián / Fotó: Veres Viktor