Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

70 millió forinttal húzott le ostoba cégvezetőket egy csaló

70 millió forinttal húzott le ostoba cégvezetőket egy csaló

Az Esztergomi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a egy csalóval szemben. A budapesti nő 2017 január és október között kétféle módszerrel verte át a telefonon felhívott, az ország különböző területén élő sértetteket.

Az esetek egy részében valótlanul azt állította, hogy a cége a sértettek ügyvezetése alatt álló gazdasági társaságokat reklámozza az interneten, melyre korábban már szóban vagy telefonon kötöttek szerződést, ezért a hirdetés díjának megfizetésére szólította fel őket.

A valóságban azonban az elkövető által megkeresett egyik cég sem kötött szerződést a vádlottal.

Az ügyészség szerint nő határozott fellépésének következtében a megtévesztett sértettek a megadott bankszámlára átutalták a pénzt. Az elkövető olyan módszerrel is csalt ki pénzt, hogy ügyvédnek, közjegyzőnek, gazdasági vezetőnek, minisztériumi dolgozónak adta ki magát, álnéven mutatkozott be. Majd közölte, a tárca nagy összegű kártérítést ítélt meg a sértett ügyvezetése alatt lévő gazdasági tárasaságnak, melynek utalásához „kártérítési fedezet” címén meghatározott pénzösszeget kért. A vádlott jellemzően olyan magas összegű, több millió forintos kártérítésről beszélt, ami elég volt ahhoz, hogy a sértettek fizessenek.

A vádlott közel 70 millió forinttal gazdagodott.

A nő a pénzt az utalásokat követően azonnal felvette, azt magára, nagy értékű gépjárművek bérlésére és nyaralásra költötte. Az elkövető a bűncselekményeket a testvérével követte el, aki azonban az eljárás során megszökött, így őt ebben az ügyben nem lehetett felelősségre vonni.

Az ügyészség szerint a vádlott két évtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, ezért börtönbüntetés kiszabását, vagyonelkobzás alkalmazását, illetve azt is indítványozták, hogy térítse meg a sértettek kárát.

A borítókép illusztráció Fotó: Koszticsák Szilárd